A vallomások szerint a Viking Sigyn kapitánya mégis menteni akarta az elsüllyedt Hableány utasait

2019. július 30., 17:41

Szerző:

Nem tett hétfőn vallomást Jurij C., azonban panasszal élt a gyanúsítás ellen a Hableányt elsüllyesztő Viking Sigyn kapitánya – nyilatkozta Tóth M. Gábor ügyvéd az Indexnek.

Az ukrán kapitányt ugyanis vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetésének vétsége mellett most már segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével is gyanúsítják. Hétfőn a Kúria ülésével egyszerre folytatólagos kihallgatáson kellett részt vennie a rendőrségen, ahonnan már haza sem engedték. Miután a Kúria kimondta, hogy törvénysértő volt a kapitány szabadlábra helyezéseújra őrizetbe vették a férfit.

Védője annyit árult el a portálnak, hogy Jurij C. vallomásában az ügy körülményeiről részletesen nyilatkozott.

Az Index birtokába kerültek vallomások. Ezekből kiderült, hogy a baleset után másfél órával a Viking Sigyn fedélzetére érkezett az úgynevezett corporate kapitány, aki a hajó személyzetéért felel. Ő még a helyszínelés közben tudott beszélni a Viking Sigyn kapitányával. 

„Jurij azt mondta, hogy a Hableányt jobb oldalon látta, amikor megelőzött minket és a híd alatt már nem látta a hajót. A híd alatt az egyik utasunk kiabált neki, hogy valami veszély van, de nem értette, hogy mit mond, csak a gesztikulációból érezte, hogy valami baj van, ezért felállt és gondolkodás nélkül fékezett, ami abból áll, hogy a hajtóműveket 180 fokkal megfordította, ezzel hátramenetet kapcsolt.”

A vallomások szerint a matrózok azonnal elindultak menteni és a hajó kapitánya is mentőgyűrűket vett magához. Ezt a Viking Sigyn egy utasa is megerősítette.

„A Margit híd alatt jártunk, amikor megtörtént az ütközés. Ekkor a mi hajónk kapitánya kirohant a fülkéből és több mentőövet vett magához. Azt nem tudom megmondani, ki dobta a vízben lévő embereknek. Ezután engedték le csónakokat a hajónkról.”

Dunai hajóbaleset - Többen meghaltak a Dunán történt vízi
Fotó: MTI/Lakatos Péter

Az újabb gyanúsításból arra lehet következtetni, hogy a hatóságok szerint a kapitány nem tett meg mindent a Hableány utasainak mentése érdekében. A vallomásokból viszont kiderül, hogy a Viking Sigyn kapitánya a balesetet csak percekkel később, a 22-es csatornán jelentette, nem pedig a külön vészhelyzetekre fenntartott 16-oson.

A Viking másik kapitánya, T. Michal az ütközés pillanatában a kabinjában aludt, Jurij C. hívta fel és mondta el neki, hogy baleset történt. A fedélzeten a kapitány arra kérte társát, hogy hívja a 22-es csatornát, de sokáig nem válaszoltak. Végül az egyik matróz a 10-es csatornán tudott kommunikálni a Navinfóval, amely közölte, hogy  a Dráva utcai kikötőben köthetnek ki. Oda már T. Michal kormányozta a hajót.

– Átvettem a kormányt. A kapitány itt volt, nem tudom, hogy ült-e vagy állt, de valószínű sokkot kapott. Mikor megtudtam, hogy hova kell kikötni, én kormányoztam oda a hajót

– mondta a kihallgatásán a Viking másodkapitánya.

A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután a nála nagyobb Viking Sigyn szállodahajó letarolta. A balesetet csak 7 ember élte túl, 28 személy meghalt. Egy áldozat holttestét még mindig keresik a hatóságok.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.