Tiltakoznak a háziorvosok Sebestyén Balázs miatt, mert a korrupció gyanújával sározza be az egész orvostársadalmat

2020. július 27., 14:05

Szerző:

"Bemegy a papa 68 évesen mankóval, járni nem tud, a zöldségesig nem engednéd le, aztán a háziorvos ötezer forintért azt mondja, vezessen. Aztán kienged egy gyilkost az útra, aki majd megöl valakit. Legjobb esetben saját magát. Ezt nehezen tolerálom”.

Utóbbit Sebestyén Balázs rádiós műsorvezető mondta műsorában, miután egy idős házaspár a forgalommal szembe hajtott fel az M4-es autópályára Gyömrő közelében.

A kijelentések után a Háziorvosok Online Szervezete és a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportja közös közleményben tiltakozott. Mint írják: „a háziorvosi és házi gyermekorvosi kollegiális vezetők a teljes háziorvos társadalom nevében elhatárolódnak Sebestyén kijelentéseitől, miszerint a háziorvosok 5000 forintért egészségi alkalmasságot igazolnak olyan idős páciensek részére, akik a gépjárművezetésre egészségügyi szempontból amúgy alkalmatlanok.

A műsorvezető ezzel kapcsolatos gondolatmenete sértő, rágalmazó, durván általánosító a háziorvos társadalomra nézve, másrészről korrupció gyanújával sározza be az egész orvostársadalmat”.

Majd ezt követően hosszasan leírják, pontosan milyen jogszabályok és rendeletek szerint végzik az orvosok a vezetői alkalmasság kiállításáról szóló munkát. Felhívják arra is a figyelmet, hogy a törvény pontosan szabályozza, milyen szakmai feltételeknek kell megfelelnie az alkalmassági vizsgálat.

Egyúttal felszólítják Sebestyén Balázst, hogy

a nyilvánosság előtt korrigálja kijelentését.

Megítélésük szerint ugyanis a műsorvezető kijelentései csorbítják a háziorvosok jó hírnevét és érintik becsületük megsértését is.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.