Solt Ottilia lánya és Rajk László özvegye is tiltakozik Schmidt Máriáék bélyegsorozata ellen

2019. november 9., 10:55

Szerző:

Rajk László özvegye és Solt Ottilia lánya is tiltakozik az ellen, hogy hozzátartozóik azon a bélyegsorozaton szerepeljenek, amelyet a Magyar Posta Zrt. a 30 éve szabadon Emlékbizottság javaslatára bocsát ki. A bélyegsorozatról Schmidt Mária kormánybiztos értesítette őket – írja a 444.

Rajk Judit írása az Élet és Irodalom pénteki számában jelent meg. Felidézte, hogy kikből áll az emlékbizottság: Kövér László, Gulyás Gergely, Lezsák Sándor, Szijjártó Péter, Balog Zoltán, Rogán Antal, Boross Péter, Papp Dániel, Szakály Sándor, Németh Zsolt, Orbán Balázs, Fekete Péter, Vashegyi György, M. Kiss Sándor, Karas Mónika, Kónya Imre és Varga Benedek.

Schmidt Mária levelében közölte, hogy az Emlékbizottság döntése értelmében Csengey Dénes, Csoóri Sándor, Csurka István, Karátson Gábor, Krassó György, Sütő András és Solt Ottilia mellett Rajk László is azok közé a „rendszerváltoztatásban aktív és meghatározó szerepet vállaló közéleti személyek” közé tartozik, „akik kiállásukkal, áldozatvállalásukkal járultak hozzá közös identitásunknak legnemesebb hagyományainak erősítéséhez”.


Fotó: Facebook/Schmidt Mária

Rajk Judit erre reagálva az ÉS-ben azt írta, hogy mivel a halottak nem válaszolhatnak, ezért 

„Rajk László nevében kell tiltakoznom az álságos és hazug döntés ellen.”

Megjegyezte, hogy a férje „szakadatlanul kritizálta az új autokrata rezsim történelemhamisító törekvéseit”, amelyekben az Emlékbizottság jó néhány tagja részt vett. A rendszerváltásra emlékező állami eseménysorozatból, amíg élt, kimaradt Rajk László, ahogy többnyire azok a csoportok és kezdeményezések is, amelyekben részt vett. Rajk Judit arra is emlékeztetett, hogy az Emlékbizottságnak nem tagja senki az egykori demokratikus ellenzékből, a rendszerváltásban fontos szerepet játszó társaságot a Terror Háza előtti kiállításról is kihagyták.

Solt Ottilia szociológus és SZDSZ-alapító lánya szintén az ÉS-ben tiltakozott a döntés ellen.

„Hiteltelennek, álságosnak tartom az Önök emlékbélyeg-akcióját, és benne Édesanyám nevének, képmásának felhasználását a család nevében megtiltom”

– jelentette ki Hegedüs Judit. Hozzátette, hogy édesanyja emléke előtt egyedül az oktatási miniszter által 1997-ben létrehozott Solt Ottília-díj tisztelgett, amelyet az Orbán-kormány indoklás nélkül megszüntetett.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.