Schmidt Mária megkaphatja a Páva utcai múzeumot is

2018. július 14. 07:04 - szerző: 168 Óra

Karsai László szerint újabb feladatot szán a kormány a Terror Háza Múzeum főigazgatójának: a Sorsok Házával összevonnák a Páva utcai holokauszt-emlékközpontot, és mindkettőt Schmidt vezetheti – írja a Népszava.

„A Józsefvárosi pályaudvar épületében létrehozott, de évek óta üresen álló Sorsok Házát összevonják a már 2004 óta működő Páva utcai holokauszt-emlékközponttal. Az egybeolvasztott intézménynek pedig Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója lesz a vezetője – nyilatkozta  a lapnak saját, megbízható információira hivatkozva Karsai László történész.

Karsai hozzátette: tudomása szerint végleges és hivatalos döntés még nincs. Orbán Viktor miniszterelnök a jövő héten Izraelbe utazik, ellátogat a vészkorszak áldozatainak emléket állító, világhírű Jad Vasem (Yad Vashem) Intézetbe is. A magyar kormány részéről most „szondáztatják” az izraeli történészeket, mit szólnának ahhoz, ha Schmidt Mária vezetésére bíznák az összevont központot – mondta Karsai.

Borítékolható, hogy az ötlet nem arat nagy tetszést: a Jad Vasem szakértői, Schmidt Mária történelemfelfogása ellen tiltakozva, korábban kiszálltak a Sorsok Háza-projektből. Ha kellően erős lesz az ellenállás, akkor még az sem kizárt, hogy Orbán meggondolja magát. „Nem látok a miniszterelnök fejébe” – jegyezte meg Karsai.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Emlékezetes: pár éve, amikor Lázár János miniszter vezette a Miniszterelnökséget, már terjedtek olyan hírek, hogy a Sorsok Házát szervezetileg összevonják a Páva utcai emlékközponttal. A terv aztán lekerült a napirendről. Kormányzati berkekből akkor arra hivatkoztak, hogy „két nagyon értékes, de eltérő jellegű intézményről van szó. Nem feltétlenül szükséges, hogy a kettő egybeolvadjon, és mindkettőnek ugyanaz legyen a vezetője”.

A Népszava megkereste Schmidt Máriát, is, ám lapzártájukig a közalapítvány-vezető nem reagált. Szita Szabolcs történészt, a Páva utcai központ mostani vezetőjét sem sikerült elérni, egy munkatársa ugyanakkor azt mondta: nem hallott a két intézmény összevonásáról. A lap kérdésekkel fordult a Miniszterelnökséghez a Sorsok Háza jövőjéről, ám érdemben nem kaptak válaszokat, Gulyás Gergely tárcája csupán annyit írt:

„A Sorsok Házával kapcsolatban kormánydöntés még nem született.”

A Sorsok Háza évek óta megnyitásra vár. Ennek legfőbb akadálya, hogy a szakmai vezető Schmidt Mária eddig nem tudott konszenzust kialakítani a tartalmi, tudományos kérdésekről.