Schmidt Mária is megszólalt plakátügyben

2016. november 4. 07:30

Azért biztos, hogy Dózsa László van a fotón, mert ő azt mondta. Pruck Pál amúgy is köztörvényes bűnöző volt.

Az 56-os plakátbotrány akkor robbant ki, amikor néhai Pruck Pál családja tiltakozott, hogy az óriásplakátokról, házfalakról lenéző pesti srác képe mellé Dózsa László van írva, holott az a már elhunyt Pruck Pált ábrázolja. A család nyílt levelet írt az 56-os emlékbizottságnak, Dózsa László pedig bejelentette: "kegyeleti okokból" lemond arról, hogy ő szerepel a képen. Az Emlékbizottság és annak vezetője, Schmidt Máris eddig hallgatott.

Most azonban az Emlékbizottság honlapján közzétett egy nyilatkozatot. Ebben az áll, hogy a magyar média egy jól körülhatárolható része összehangolt, ugyanakkor korszakismeretet, történész-szakmai megfontolásokat nélkülöző támadást folytat. (Ezek szerint vagy a 168 Óra vagy nem tartozik a "jól körülhatárolható részhez", vagy Schmidt Mária szerint Eörsi László nem rendelkezik korszakismerettel. Mert mi nagy interjúban beszélgettünk a témáról a pesti srácok egyik legelismertebb kutatójával, amiben elmondta: a Dózsa László által előadott történeteket meglehetős kétkedéssel kell kezelni, mert az ő előadásán kívül semmilyen más forrás nem támasztja alá. Sőt.)

Forrás: schmidtmaria.hu Forrás: schmidtmaria.hu

Schmidt szerint Dózsa László minden kétséget kizáróan ’56-os hős, akinek szabadságharcos múltja és története több évtizede ismert. Például könyvben is elmeséli saját sorstörténetét. Ráadásul a fényképen Dózsa László már évekkel ezelőtt egyértelműen beazonosította önmagát, és erről még írásos nyilatkozatot is adott.

Arra is van magyarázata, hogy az eredeti felvételt készítő Michael Rougier, a Life fotósa Pruck Pálként azonosította a portré alanyát. Akkoriban ugyanis a gyakorlott tudósítók – írja Schmidt Mária – a forradalmárokat védendő eleve nem írtak nevet a fényképekhez vagy gyakran tudatosan hamis névvel látták el a felvételeken szereplőket. Mindez indokolt volt, hiszen többek között a Life magazin említett számának fényképei szolgáltak sok esetben bizonyítékul a megtorlások során és vezettek halálos ítéletekhez!

Pruck Pál 1956-os szabadságharcos tevékenységéről máig semmilyen dokumentum nem áll rendelkezésre – írja. „Én senkinek be nem mutatkoztam, én nem is álltam senkinek oda, hogy fényképezzen le. Hogy hogy fényképeztek le, vagy ki fényképezett le, honnan tudják a nevem, az ma is titok előttem” – idézi Pruck Pál későbbi nyilatkozatát a Velünk élő történelem című kádárista propagandaműsorból. Ráadásul tudjuk – írja –, hogy Pruck Pál többszörösen büntetett köztörvényes bűnöző volt, akit rendszeresen használtak a forradalom lejáratására.

Kérdéseket vet fel szerinte az is, hogy miképp kerülhette el Pruck Pál az ’56 utáni megtorlást, szemben más tizenéves szabadságharcosokkal, holott a Life magazin rendhagyó módon szerepeltette nevét!