Ötmilliárd forint közpénzzel támogatta az állam tavaly Schmidt Mária alapítványát

2019. július 1. 10:53 - szerző: 168 Óra

Tavaly 47,2 millióról 97 millióra nőttek Schmidt Mária főigazgató juttatásai a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapitványban (KKTTKK) – írja a Népszava a Terror Háza Múzeumot fenntartó alapítvány nemrég leadott beszámolója alapján. Eszerint a KKTTKK bevétele 5,2 milliárdról 5,4 milliárdra nőtt, a támogatások viszont a 2017-es 4,7 milliárdról 4,6 milliárdra estek vissza. A többi értékesítésekből folyt be. Eredményük 185 millióról 161 millióra mérséklődött. A központi költségvetésből a 2017-es 4,6 milliárd után tavaly 4,5 milliárdot kaptak.

A tételes, lényegében kizárólag állami támogatások a lap összegzése szerint tavaly ötmilliárdra rúgtak.

Főhajtás a kommunizmus áldozatainak emléknapján
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Emmi 2018-ban hat jogcímen összesen 2,8 milliárdot fizetett. Ez leginkább az I. világháború kitörésének száz éves évfordulójára rendezett ünnepségsorozathoz, az 1956-os és a Gulág-emlékévhez, valamint a Kertész Imre Intézet megalapításához kapcsolódó költségek. A második legnagyobb tétel a V4-elnökséghez kapcsolódó programokra másfél milliárdot juttató Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), de a Miniszterelnökség is százmilliókat adományozott – főképp „működtetésre, feladatellátásra”.

A többiek ehhez képest feltűnően szűkkeblűek. A MOL 3,2 milliót adott az általa alapított Petőfi-díj átadójára, a Nemzeti Kulturális Alap, a fővárosi és terézvárosi önkormányzat holokauszt-emléknaphoz kapcsolódó támogatásai szinte százezresek, az adó 1 százalékából pedig összesen félmillió jött össze.