Schiffer megvédte Bayert, szerinte Orbán simán pert nyerhetne az O1G-zés miatt

2019. január 22., 21:12

Szerző:

Az LMP alapítóját és volt társelnökét a Figyelő kérdezte meg, mit gondol arról, hogy a Magyar Idők publicistája, Bayer Zsolt rágalmazási pert veszített Hadházy Ákossal szemben. Bayer Zsoltnak a jogerős bírósági ítélet szerint 300 ezer forint sérelemdíjat kell fizetnie és bocsánatot kell kérnie a független országgyűlési képviselőtől, a civilben ügyvéd Schiffer András azonban úgy véli, hogy jogilag vitatható ítélet született.

– Bayer Zsolt feltételes módban írta le a véleményét Hadházy Ákosról és Szél Bernadettről, ami a vélemény kategóriájába tartozik, s a vélemény jogszerűségének megítélésnél a feltételes mód releváns körülmény 

– érvelt az LMP alapítója, hozzáfűzve, hogy az Alkotmánybíróság is kimondta, hogy a közszereplő politikusokkal kapcsolatos véleménynyilvánítás fogalma tágabb, mint más személyek esetében. Ettől függetlenül a Figyelő felvetésére, miszerint Bayer Zsolt csak Simicska Lajos Orbán Viktor elítélő fordulatát fogalmazta át, Schiffer András úgy válaszolt, ha ugyanilyen alapon a miniszterelnök perelne az O1G jelszó miatt, nem születhetne más ítélet az ügyben. 

Fotó: Bazánth Ivola

Ami Bayer Zsoltot illeti, ő állítólag ötforintosokban akarja kifizetni a sérelemdíjat Hadházy Ákosnak, és bár a bocsánatkérést megírta, addig nem hozza nyilvánosságra, amíg a független országgyűlési képviselő bocsánatot nem kér Orbán Viktortól és el nem határolódik az O1G-zéstől.  Az egyébként, amire Schiffer András felhívta a figyelmet, vagyis hogy a közszereplő politikusokkal kapcsolatos véleménynyilvánítás fogalma tágabb, mint más személyek esetében, a kiskunhalasi diáklánynak, Nagy Blankának kedvezhet egy rágalmazási perben, őt ugyanis Bayer Zsolt a többi közt kreténnek és prolinak nevezte egy december 21-i ellenzéki tüntetésen mondott beszédéért.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.