Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Sarokba szorítja Orbán Viktort az Európai Néppárt: a jogállam tiszteletben tartására felszólító határozatot készítettek elő

2018. november 4. 15:56 - szerző: 168 Óra

A magyar kormányfővel kimondatják, hogy a populizmus, a nacionalista szélsőségesség, az álhírek terjesztése, a diszkrimináció és a jogállamot fenyegető jelenségek jelentik a legnagyobb fenyegetést a szabadságra és a demokráciára Európában.

Név nélkül ugyan, de egyértelműen Orbán Viktornak és a Fidesznek címezi az Európai Néppárt (EPP) elnöksége azt a sürgősségi határozattervezetet, amelyet a tervek szerint a pártcsalád szerdán kezdődő kétnapos helsinki kongresszusán fognak elfogadni – értesült a Népszava.

„Az EU értékeinek védelme és a demokrácia biztosítása” címet viselő dokumentumot a néppárti döntéshozatalt közelről ismerő forrás szerint azért terjeszti elő az EPP vezető grémiuma, hogy színvallásra késztesse a magyar kormányfőt:

vagy jóváhagyja az állásfoglalást, vagy veszélybe sodorja a Fidesz tagságát az Európai Néppártban.

A kongresszus, amelyen egy 29 fős Fidesz-delegáció élén részt vesz Orbán Viktor is, előreláthatólag szerdán szavaz a dokumentumról. A 758 szavazati joggal bíró küldött emellett jóváhagyja a szervezet Európa jövőjére vonatkozó politikai nyilatkozatait, és csütörtökön megválasztja a néppárt vezető jelöltjét az Európai Bizottság 2019-ben megüresedő elnöki posztjára. Utóbbi várhatóan Manfred Weber lesz, aki már többször világossá tette Orbánnal és a Fidesszel kapcsolatos elvárásait.

A jogállam tiszteletben tartására felszólító határozattervezet szerzői hitet tesznek a liberális demokrácia értékei mellett, hosszan méltatja a civil szervezetek demokráciában betöltött szerepét, elfogadhatatlannak ítéli a többség diktatúrájára épülő igazságszolgáltatást és bírálja az európai uniós intézményeket támadó tagállami kormányokat.

A lap szerint a kritikai megjegyzések zöme kimondatlanul is az Orbán-rezsimnek szól. Feltűnő ugyanakkor, hogy a szövegben nem tesznek említést az akadémiai vagy tanszabadság fontosságáról, jóllehet a CEU budapesti működésének biztosítását az EPP vezetői többször is követelték a magyar kormánytól. Az említés hiánya éppen abból a jogi cselből fakadhat, amelyről korábbi cikkünkben beszámoltunk.

Néppárti várakozások szerint a fideszes küldöttek meg fogják szavazni a határozattervezetet.

Az EPP azt reméli, hogy a dokumentum elfogadtatásával a jövő májusi európai parlamenti választásokig lekerül a napirendről a kereszténydemokrata pártcsalád és a párt közötti konfliktus. A Fidesz felfüggesztésére vagy kizárására egyetlen tagszervezet sem tett hivatalos javaslatot, ráadásul Orbán Viktor migrációval kapcsolatos nézeteit egyre többen osztják – magyarázta az EPP-hez közel álló informátor, hogy a kongresszus miért nem fog dönteni a magyar párt tagságáról. „Az Európai Néppárt tagjainak meghatározó többsége továbbra is azon a véleményen van, hogy a vitákat párbeszéd útján kell rendezni” – erősítette meg.

A határozattervezetben az Európai Néppárt leszögezi:

„A második világháborút követően a kereszténydemokraták a zsidó-keresztény értékeken, a kereszténydemokrata nézeteken, a jogállamon, a többpártrendszeren, az erős civil társadalmon, a független sajtón, a vallás-, szólás- és gyülekezési szabadságon alapuló liberális demokrácia létrehozásáért harcoló erők élén álltak. Ma ezek az alapvető értékek soha nem látott veszélyben vannak”.

Orbán Viktor az Európai Néppárt máltai kongresszusán – nagy kérdés, most mit mond majd

Az EPP úgy véli, hogy a vasfüggöny lehullása óta a populizmus, a nacionalista szélsőségesség, az álhírek terjesztése, a diszkrimináció és a jogállamot fenyegető jelenségek jelentik a legnagyobb fenyegetést a szabadságra és a demokráciára Európában.

A dokumentumban az EPP felszólítja rendes és társult tagjait, hogy tartsák tiszteletben az EU Szerződéseibe foglalt elveket és értékeket, amelyeket minden tagállam elfogadott, amikor csatlakozott a közösséghez.

„A populizmus és nacionalizmus összeegyeztethetetlenek a haladással, a demokráciával és a jogállammal” – áll a szövegben. Az Európai Néppárt aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy több tagállamban egyre erőteljesebb korlátozás sújtja az alkotmányos rendszert, az igazságszolgáltatás szabadságát, a korrupció ellenes harcot, a sajtószabadságot és a civil társadalmat. Hangsúlyozza azt is, hogy az igazságszolgáltatás nem lehet a többség diktatúrájának az eszköze. Az EPP egyúttal kiáll a kontinens országait tömörítő emberi jogi szervezet, az Európa Tanács további demokratizálása mellett, és elutasítja a megszüntetésére irányuló törekvéseket.

Fotó: Instagram/EPP

„Meggyőződésünk, hogy a korrupció súlyos fenyegetést jelent a jogállamra, a demokráciára, az emberi jogokra és a szociális igazságosságra” – szögezik le a határozattervezetben, amely a korrupció kezelésének kulcsfontosságú eszközei között említi az átláthatóságot és elszámoltathatóságot, a választások tisztaságát, a hatékonyan működő ügyészséget, a tisztességes bírósági eljárást és a független sajtó, valamint civil társadalom jelenlétét.

Külön bekezdést szentelnek a dokumentumban a civil szervezeteknek, amelyek „létfontosságú szerepet játszanak a valódi demokráciákban”. Ugyanolyan bánásmód illeti meg őket, mint a kormányt vagy a törvényhozást, függetlenül a politikai irányultságuktól, amennyiben a liberális demokrácia elveit tiszteletben tartva tevékenykednek. Az EPP határozottan kiáll a sajtószabadságért, aggasztónak nevezve, hogy egyes tagállamokban korlátozzák a független médiát, átláthatatlan a médiatulajdonlás és nem kiegyensúlyozott a tájékoztatás. „Az információszolgáltatás demokratizálása, amelyet az internet tett lehetővé, nem helyettesíti a minőségi újságírást”.

Az állásfoglalás tervezetében a Néppárt hangsúlyozza, hogy az európai uniós intézmények kulcsszerepet játszanak az alapvető értékek betartatásában. Bár tevékenységükről lehet és kell is vitatkozni, „az EU tagállamainak tartózkodniuk kell attól, hogy összeesküvés elméleteket gyártsanak és átfogó támadásokat indítsanak az Európai Bizottság, az Európai Parlament, vagy az európai együttműködés ellen” – fogalmaznak a dokumentumban.