Sargentini tett még egy lépést, az Orbán-kormány megdöbbent

2018. november 12., 16:32

Szerző:

A holland zöldpárti EP-képviselő, Judith Sargentini hétfőn elment az Európai Tanács egyik ülésére, amelyen a jogállamiság magyarországi helyzetéről esett szó – hívja fel a figyelmet az ATV cikke. Forrásaira hivatkozva a televízió azt állítja, hogy az Orbán-kormányban „megütközést keltett” az EP-képviselő megjelenése,  hiszen az ő szerepe elvileg lezárult azzal, hogy az Európai Parlament 2018. szeptember 12-én kétharmados többséggel, a Fidesz pártcsaládjának, az Európai Néppárt politikusainak a támogatásával elfogadta a nevét viselő jelentést. Ez nyitotta meg az utat az előtt, hogy Magyarország ellen az Orbán-kormány politikája miatt elinduljon a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás. 

A Sargentini-jelentés elfogadásához kétharmados többségre volt szükség. Orbán Viktor valószínűleg nem számított rá, hogy ez a kétharmados többség meglesz, reakciója tanúsága szerint legalábbis meglepte, hogy dokumentum átment az Európai Parlamenten.

Ma az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsban az EU-tagországok külügyminisztereiből és EU-ügyi tárcavezetőiből álló testülete, az Általános Ügyek Tanácsa (GAC) tartott ülést, amelyre a Magyarország ellen a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás jegyében kerítettek sort. A GAC az a testület, amely a tanács üléseket készíti elő, és bár korábban a holland zöldpárti EP-képviselő és Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke is kérte az Európai Tanácsot, hogy az EP valamilyen formában részt vehessen az eljárási szakaszban is, ezt az Európai Tanács jogi szakszolgálata elutasította. Sargentinit ma az osztrák EU-elnökség által összehívott külön ülésen meghallgatták. Claude Moraesszel, az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) elnökével együtt arra felszólított annak a megállapítására, hogy Magyarországon veszélyben vannak-e az Európai Unió alapvető értékei.

A GAC december 11-én Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert fogja meghallgatni az ügyben.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.