Sajtószabadság van – indokolta az államtitkár a Századvég szerkesztőségének a kirúgását

2018. október 1., 17:25

Szerző:

Az Országgyűlésben hétfőn napirend előtt a független Mellár Tamás szóba hozta a Századvég messzire visszhangzó ügyét. Mint ismert, a folyóirat szerkesztőségét kirúgták Bod Péter Ákos kormánykritikus cikke miatt, a felvetésre azonban, hogy 

elindult a leszámolás a konzervatív sajtóval szemben is,

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a következő elképesztő kijelentésre reagált:

Sajtószabadság van, tudomásul kell venni!

Az államtitkár ezután azt kezdte el fejtegetni, hogy a sajtószabadság azt jelenti, hogy egy írást szabadon ki lehet adni vagy azt mondani rá, hogy a szerkesztőség nem foglalkozik ezzel, ami pedig Bod Péter Ákos cikkét illeti, ahhoz játszi könnyedséggel hozzá lehet férni az interneten. Cseresnyés Péter elfelejtette megemlíteni, hogy a szerkesztőség vesztét pont az okozta, hogy szabadon kiadott egy írást, arra viszont felhívta a figyelmet, hogy Mellár Tamást esetleg a személyes bosszú vezeti. A független képviselő a Századvég Gazdaságkutató vezetője volt, a távozása után viszont a Népszabadságnak adott egy interjút, amelyben az intézetet pénzmosodának nevezte. Emiatt a Századvég Gazdaságkutató rágalmazási pert indított, amelyet Mellár Tamás elveszített, bocsánatot kellett kérnie.

A Bérek, profitok és járadékok harca magyar szemmel címet viselő cikkben Bod Péter Ákos a járadék fogalmát járja körül, megállapítva, hogy növeli a korrupció veszélyét, ha az állam olyan szabályzást tart fent, amely mellett adott gazdasági szereplőknél kitartó járadékjövedelem keletkezik, 2010 óta pedig egy versenyt helyettesítő, torzító és a járadékjövedelmek elnyerésére irányuló modell nyert teret, amely nem fér meg a demokratikus renddel, és hatékonysági veszteségekkel jár.

(Az Index nyomán)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.