Figyelőből rendelnek a legtöbbet a minisztériumok, bár azt sem tudni, pontosan hányan olvassák az újságot

2019. december 28., 10:53

Szerző:

Több mint ötvenmillió forintot fordítanak újság előfizetésekre az Orbán-kormány minisztériumai – tudta meg a Népszava.

A lap a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságtól (KEF) kérte ki az adatokat. Az adatok a Szijjártó Péter vezette külügy-, valamint a Benkő Tibor irányította honvédelmi minisztérium újságrendeléseit nem tartalmazzák, ugyanis a KEF szerint ezen tárcák tekintetében nem adatkezelő. A lista szerint a minisztériumokban a Figyelőből rendelnek a legtöbbet.

A Figyelő esetében nem ismert, hogy pontosan hányan olvassák a hetilapot, mert a lap kiadója már nem auditáltatja a példányszámot a Magyar Terjesztés-ellenőrzési Szövetséggel (MATESZ). 2016 végén a gazdasági újságot nagyjából hétezer példányban adták el, majd miután Schmidt Mária megvásárolta a lapot, egy év alatt csaknem felére esett az értékesített példányszám.


Fotó: Ágoston Zoltán

A Figyelőből a Miniszterelnöki Kormányirodánál (MKI) fogy a legtöbb, itt 44 példányt rendelnek. Az MKI négy és fél millió forintot fordít újságolvasásra. A szintén kormánypárti Magyar Nemzet a második legnépszerűbb, a napilapból nyolc példány érkezik. A Népszavából csak hármat járatnak, Borsból és Blikkből pedig ugyanúgy egyet, mint a komolyabb témákkal foglalkozó Élet és Irodalomból.

A legtöbbet a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség fordítja az újságokra, 10 millió forintot. A legnépszerűbb itt is a Figyelő 27 példánnyal, de járatják például az AdóVilágot, az ÁllatVilágot, a Magyar Konyhát, valamint a Vezetéstudományt is.

A Miniszterelnökség után a Kásler Miklós-féle Emberi Erőforrások Minisztériuma fordítja a legtöbbet a nyomtatott sajtóra, nagyjából nyolc és fél millió forintot. Kásleréknál a hosszú évek óta nem auditált, Széles Gábor-féle Magyar Hírlap az egyik legnépszerűbb, 32 példányban járatják, míg a Magyar Nemzetből 33-at rendelnek. A humánminisztérium az egyetlen, ahol előfizettek a Nők Lapjára, de jár nekik a Kiskegyed is.

A Rogán Antal irányította Miniszterelnöki Kabinetiroda 7,5 millió forintért olvas print lapokat, egyebek mellett a Nimród Vadászújságot. Rogánéknak jár a Ripost, de egy példányban az Élet és Irodalom is érkezik hozzájuk.

A Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium 5,4 millió forintot fordít újságokra. Egy példányban jár hozzájuk a Valóság című lap, de Blikket és Borsot éppúgy olvasnak, mint Magyar Narancsot.

A Palkovics László-féle Innovációs és Technológiai Minisztérium nagyjából 3,7 millió forintot költ nyomtatott lapokra, ahogyan a Pintér Sándor-féle Belügyminisztérium is. Előbbinél a Közlekedéstudományi Szemlét forgatják a Figyelő mellett a legtöbben, míg Pintéréknél Magyar Nemzetből fogy a legtöbb. Egyedül a belügy fizet elő a Hócipőre, egy példányban.

Az Igazságügyi Minisztérium 4,7 millió forintot költ nyomtatott sajtóra, míg a legkevesebbet, három millió forintot, a Nagy István vezette Agrárminisztériumban fordítanak erre a célra.

 

Összes minisztérium által rendelt példányszám:

  • Figyelő 177
  • Magyar Nemzet 143
  • Magyar Hírlap 99
  • Mandiner 75
  • Népszava 41
  • 168 óra 32
  • HVG 2

A HVG-ből mindössze a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda rendel, ők is csak két példányt.

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.