Sajnálkozik a fideszes "szakértő", hogy a Néppárt nem az európai populista jobboldallal akar megállapodni az EP-ben

2019. június 18., 09:30

Szerző:

Sajnálatosnak tartja az Alapjogokért Központ elemzője, Párkányi Eszter, hogy az Európai Néppárt jobbközép pártszövetségként nem akar közös platformot keresni más jobboldali pártokkal – derül ki az M1-nek adott interjújából.

Manfred Weber, a Néppárt csúcsjelöltje és Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Párkányi szerint a Néppárt attól fél, hogy más jobboldali pártok az ő erejükből vennének el, mivel alternatívát mutatnak. Ezzel szemben a Fidesz, illetve Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy csak akkor maradnak az Európai Néppártban, ha az jobbra nyit és migrációellenes, keresztény frakció lesz.

Az Alapjogokért Központtól azt érdemes tudni, hogy a Fidesz pártalapítványától kap pénzügyi támogatást, "szakértői" véleménye pedig rendre egyezik a Fidesz véleményével is. Párkányi Eszter például a Fidelitas külügyi és uniós kabinetének egykori vezetője volt.

Az Európai Parlamentben a liberális ALDE és a Zöldek frakcióinak megerősödésével eldőlt, hogy néppárti és a szociáldemokrata nagykoalíciónak be kell vonnia valamelyiket az EU új vezetőivel való egyeztetési folyamatba. Ez pont a Fidesz által elérni kívánt eredmény ellenkezője, ugyanis Orbán Viktorék a szélsőséges populista jobboldal megerősödésével számolt az EP-választásokon, hogy majd azok a pártok lehetnek a mérlek nyelve az európai politika alakításában.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.