Sajátláb-projekt: Simicska is szépen kistafírozta Tiborczot és Orbán Ráhelt az álomesküvőre

2018. február 13. 10:27 - szerző: 168 Óra

A kormánysajtó aktuális narratívája szerint az Elios-botrányért nem Tiborcz István, hanem a korábban Tiborczék feje fölé boruló Közgép, azaz Simicska Lajos az igazi felelős. Voltaképpen ezt a fonalat vette fel hétfőn, Hódmezővásárhelyen rögtönzött sajtótájékoztatóján a kínos hódmezővásárhelyi led-projektumba egyre inkább belegabalyodó Lázár János is, aki úgy fogalmazott Elios-ügyben, hogy a Közgép volt a cég tulajdonosa, a felelősséget is neki kell vállalnia. Azaz a Simicska Lajos érdekeltségében álló útépítő vállalattal fizettetné vissza az ebül szerzett uniós támogatást.

24.hu ezzel szemben rámutat: a igazán nagy pénzek kétségtelenül 2013-ban és 2014-ben kezdtek el ömleni a vállalkozáshoz, a 2013-as évre azonban Simicskáék nem vették ki a jussukat, a közgyűlési jegyzőkönyv szerint „a társaság 2014. évre kitűzött céljai elérése érdekében”. A 2014-es üzleti évnek – immár Simicska Lajos nélkül, de az oligarcha nagylelkű számviteli döntésének köszönhetően – tömött kasszával vágott neki az Elios.

A mérleg szerint több mint 98 millió forint volt az eredménytartalékban és 21,4 millió forint adózott eredményt hagyott a pénztárban Tiborczéknak Simicska.

A nyilvánosan elérhető cégadatokból természetesen nem derülnek ki az üzleti megfontolások, azonban a pénztárban hagyott közel 120 millió forint és az oligarcha kívülállók számára érthetetlen visszavonulása sokaknak feltűnt.

Ami viszont biztos:

Simicska Lajos távozása után néhány héttel Tiborcz István házasságot kötött Orbán Viktor lányával, Ráhellel.

Az álomesküvő
Fotó: MTI/Burger Barna

Simicska Lajos tehát nem vett ki pénzt a cégből, visszaadta azt Tiborczéknek, éppen akkor, amikor igazán beindultak az uniós forrásokkal futó közvilágítási projektek. A régi-új tulajdonosok viszont nagyot kaszáltak. A tömve hagyott kassza még nagyobbra duzzadt a közbeszerzési megbízásokkal, a 2014-es évben már 470 millió forint volt az adózott eredmény, és ezt ki is fizették a tulajdonosoknak osztalékként. 

Amikor a 470 millió forint kifizetéséről döntöttek, már a Tiborcz-féle Green Investments & Solutions Kft. volt az Elios egyik részvényese, amint ez az OLAF adataiból és a cég akkori éves beszámolójából is kiderül, 50 százalékos arányban. A Green Investments 2014-es mérlegében az áll, hogy nulla saját árbevétel mellett 447 millió forint nyereséget ért el, a legnagyobb részt „kapott osztalék” címén szereplő bevételből.

Tiborcz 2015-ben – állítólag a családját ért támadások miatt – eladta a Green Investments nevű cégét a Paár Attila érdekeltségében lévő West Hungária Bau csoportnak, ami leginkább a Várkert Bazár hosszúra nyúlt és drága felújításáról lehet ismerős számos egyéb gigászi közbeszerzési siker mellett. A vételár nem ismert, de valószínű, hogy nagy szám állhatott a számlán, hiszen az Elios értékes vállalkozássá nőtte ki magát:

2015-ben a mérleg már 972 millió forint adózott nyereséget mutatott, amit ki is vettek osztalékként.

Tiborcz István érdekeltsége tehát egy tömött kasszájú, sikerre ítélt Eliost vett át Simicskától és néhány hónap múlva csaknem félmilliárd osztalékból részesedhetett. Az pedig már a miniszterelnök vejének Paár Attilával közös titka, hogy mekkorát szakított Tiborcz, amikor eladta a részesedését a Simicska Lajos fénykorához hasonlóan közpénzes tendereken hasító milliárdos cégének.