Röszkei terrorper: törvénysértő volt az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezése

2017. november 14. 12:59

Törvénysértő volt, hogy a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a röszkei közúti átkelőnél 2015 őszén történt tömegzavargás ügyében első fokon terrorcselekmény miatt elmarasztalt, tíz év fegyházra ítélt Ahmed H. ítéletét, és új elsőfokú eljárást rendelt el – mondta ki a Kúria kedden kihirdetett határozatában.

A terrorcselekménnyel vádolt Ahmed H. ügyének megismételt e
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A döntés az ügy érdemét nem érinti, a már zajló megismételt eljárás folytatódik, a Kúria elsősorban elvi, eljárásjogi kérdésekben foglalt állást a jövőre nézve. 

A bíróság egyetértett a jogorvoslatot kezdeményező Legfőbb Ügyészséggel abban, hogy a táblabíróság a hatályon kívül helyezés indoklásában megjelölt hiányosságokat pótolhatta volna a másodfokú eljárásban, azaz az elsőfokú ítéletet érdemben kellett volna felülbírálnia.

A szír férfi 2015. szeptember 16-án a röszkei közúti határátkelőnél a szerb oldalról hangosbeszélőn győzködte a magyar rendőrséget, hogy békében engedjék át őket. A videofelvételek tanúsága szerint többedmagával dobott is valamit a rendőrség felé, de hogy mit és hogy azzal eltalált-e bárkit, az nem derült ki. 

A szegedi bíróság tavaly novemberben mondta ki bűnösnek és ítélte tíz év fegyházra Ahmed H.-t a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében.