Rosszindulatú újságírók, balliberális ellenszél: a médiáról elmélkedett Orbán, miközben kitiltotta a sajtó egy részét

2019. január 10., 16:56

Szerző:

Bár a megmaradt független média egyfajta csodaként, áttörésként élték meg, hogy 9 év után először állt ki Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tartani olyan magyar újságírók elé, akik nem a baráti – azaz állami vagy Fidesz-közeli – médiának dolgoztak, és nem előre egyeztetett kérdéseket tettek fel neki, szabadon választott témákban.

Azonban Orbán szinte az összes izzasztónak szánt, kritikus újságírói kérdést könnyedén verte vissza, láthatóan számított rájuk, előre gyártott, rövid és könnyen érthető, újra és újra elismételhető panelekkel készülhetett. Így volt ez annál a húsbavágónak szánt kérdésnél is, hogy mi köze van Tiborcz István vagy Mészáros Lőrinc gazdagodásához („A politikát és az üzletet szét kell választani”, „üzleti kérdésekkel nem foglalkozom”).

Amikor arról kérdezték, hogy miért kellett nemzetstratégiai jelentőségű összefonódássá nyilvánítani a Fidesz médiaalapítványának létrehozását (ezzel elkerülve a versenyjogi vizsgálatot), Orbán nem is bíbelődött a jogi magyarázattal, egyszerűen kijelentett több nyilvánvaló hazugságot, amit utána ismételgetett.

„Ma Magyarországon balliberális médiatúlsúly van, ez olyan tény, ahogy felkel a nap. Minden reggel tudom, hogy ellenszélben fogok dolgozni (...) A legnagyobb hetilapok, tévék, napilapok balliberális tulajdonban vannak (...) Nem átkozódom, csak rögzítem ezt az elkerülhetetlen körülményt” – mondta a miniszterelnök.

Egyetlen egyszer sikerült sarokba szorítani Orbánt, amikor a Népszava újságírója arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy miért nem ad interjút a kormánykritikus sajtónak, továbbá mi a véleménye arról, hogy négy kormánykritikus médium újságíróját sem engedték be a miniszterelnöki sajtótájékoztatóra.

Orbán ezután arcpiritó cinizmussal indított, szerinte nincs olyan kérdés, amit ne tehettek volna fel neki eddig az újságírók (kivéve az a négy, amit a kitiltott újságírók tettek volna fel). Ezután egészen furcsa magyarázkodásba kezdett arról, miért nem ad interjút.

Az interjúnak nem az az értelme, hogy bikaviadalt vívjak egy újságíróval. Olyan szituációkat nem vállalok, ahol előre lehet látni, hogy rosszindulatú ember tesz fel előítéletes kérdéseket. De ha valaki több oldalról akar körbejárni egy témát, az érdekel – mondta Orbán.

Vagyis a miniszterelnök lényegében bevallotta, hogy tart attól, ha olyan újságíró kérdezi, akinek ellentétes véleménye van. Ugyanis akinek ellentétes véleménye van (tehát előítéletes), az rosszindulatú.

Amikor arról kérdezték, hogy miért lett közérdek a Fidesz médiaalapítványának létrehozását nemzetstratégiai jelentőségűnek nyilvánítani, Orbán ismét elterelte a kérdést: szerinte azért, mert az alapítvány nonprofit. – Ha a balliberális médiumok ugyanezt az utat kívánják járni, ugyanezt a döntést fogom hozni – villantotta meg ismét cinizmusát a kormányfő.

Ezután egy újabb kérdésre újfent elismételte, hogy az ő fejében bizony balliberális túlsúly van.

„Nincsen bennem tüske a liberális médiatúlsúly miatt (...) Ez egy történelmileg kialakult képződmény, ennek lesz most vége. Remélem összekapják magukat a konzervatív újságírók. Szükség van rá, mert sokak nem értenek egyet az önök által képviselt értékekkel és világgal”

– zárta gondolatait a miniszterelnök.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.