Romsics: A Fidesz újraírja a Horthy-korszakot

Hosszú időn keresztül konszenzus volt a numerus clausus megítélésben, sokáig senki sem vitatta, hogy a törvény kifejezetten a hazai zsidóság ellen irányult. Az utóbbi években azonban megjelentek olyan álláspontok, amelyek ezt vitatják.

2016. július 6., 14:24

Romsics Ignác történész a 168 Órának adott – július 7-én megjelenő – interjújában azt mondta: hosszú időn keresztül konszenzus volt a numerus clausus megítélésben, sokáig senki sem vitatta, hogy a törvény – bár a korabeli sajtóban és a parlamenti vitában más szempontok is felmerültek – kifejezetten a hazai zsidóság ellen irányult.

A történész szerint az utóbbi években azonban megjelentek olyan álláspontok, amelyek ezt vitatják, vagy legalábbis kisebbíteni igyekeznek a törvény diszkriminatív hatásait. Romsics Ignác szerint a változást a kormányzat identitáspolitikai törekvései indukálták, mivel a 2010-es választásokon többséget szerzett Fidesz úgy döntött: a 20. századi történelmünk, elsősorban a negyedszázados Horthy-korszak további újragondolásra vár.

A történész az interjúban kitér arra is: az a legfőbb probléma, ha a különböző múltképek elszakadnak a tények világától, és merő propagandává silányulnak. Romsics azt jósolja, a következő évtizedekben eldől, hogy lesz-e helyük a vállalható történelmi személyiségek között Horthy Miklósnak és Kádár Jánosnak.

Az interjú a csütörtökön megjelenő 168 Órában olvasható.