Mozgássérült párjára várt Gábor az autójában, a keménykedő rendőrök hét órára rabosították

2020. január 16., 11:19

Szerző:

Ártatlanul hurcoltak meg az I. kerületi rendőrök egy mozgássérült párjára váró férfit – számol be Gábor történetéről az Index.

A férfi párja, Éva idegi alapú mozgásszervi betegségben szenved, így néha jól van, máskor viszont nem tud mozogni, ezért is használhat mozgássérült parkolási engedélyt. Az ominózus napon Gábor a Roham utca és a Pauler utca sarkán várt az épp masszőrt látogató párjára, kitette a szélvédőhöz a rokkantkártyát, és hívta volna Évát, amikor civil ruhás rendőrök léptek oda hozzá, hogy milyen alapon parkol ilyen kártyával.

A férfi hiába mondta, hogy párjáé a kártya és mindjárt itt lesz, a rendőrök viszont erősködtek, hogy Gábor jogtalanul használja a kártyát, mert azzal csak akkor parkolhatna, ha a kártyatulajdonos is ott van a kocsi közvetlen közelében.

Amikor kihangosítva felhívta Évát, a nő elmondta, egy közeli parkban van, amire

az egyik rendőr kivette Gábor kezéből a telefont, és szigorú hangon követelni kezdte, hogy Éva mondja meg, hol van. Egy arra járó járőr segítsége kellett, hogy elmenjen Éváért a parkba, akiről kiderült, mint ilyen helyzetekben általában, a nő rosszul lett és be kellett vinni a sürgősségire.

Gábort bevitték a rendőrségre, elvették a telefonját, és a rendőrségen sem engedték meg, hogy felhívja a kórházat, és megtudja, mi van az élettársával.

Ehelyett kihallgatták közokirat-hamisítás gyanújával, és csak hét óra elteltével engedték ki a fogdából.

Gábor ellen nyomozás indult, és bár a rendőrség megszüntette az eljárást azzal, hogy nem volt bizonyítható a bűncselekmény elkövetése, a férfi ragaszkodott hozzá, hogy ő nem is követett el semmilyen bűncselekményt, teljesen rendeltetésszerűen használta a kártyát, hiszen a kártyatulajdonosért ment, aki, ha nincs az egész rendőri mizéria, nem köt ki a sürgősségin. Így panaszt tett a döntés miatt az ügyészségen, amely neki adott igazat

nem követett el semmit, ami a mozgáskorlátozott parkolási kártya használatáról szóló jogszabály tiltana, a törvénnyel ellentétes jogosulatlan használat sem történt.

Mindez azért lehet fontos a hasonló ügyeknél a jövőben, mert a rendőrségi gyakorlat, ahogy a fenti eset is mutatja, az, hogy ha nincs a közvetlen, látható közelben az igazolvány tulajdonosa, akkor már intézkednek. Gábor most kártérítést követel a rendőrségtől, és pert indított. 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.