Röhrig Géza is beszél az Élet Menetén ma délután

Ma rendezik a tizennegyedik Budapesti Élet Menetét. A menet 16:00-kor a Dohány utcai zsinagógánától indul. A résztvevők a Szent István Bazilika elé vonulnak a zsidó-keresztény együttélés jegyében.

2016. április 17., 09:07

ELőször a Jazzreal együttes zenél, majd Bandi László és Hegedűs D. Géza mond beszédet. A sófár bemutatásával indul a menet – Dr. Verő Tamás rabbi vezetésével. Az útvonal: Károly körút, Deák tér, József Attila utca, Széchenyi tér, Zrínyi utca, Szent István tér. A Zrínyi utcában az utca két oldalán fiatal önkéntesek az áldozatok neveit olvassák.

A menet 16.40-re érkezik a Szent István Bazilika elé.Az érkezés alatt a Tzomet zenél a színpadon, majd az Élet Menete Dalt (Jávori Ferenc és Müller Péter Sziámi szerzeménye) a Scheiber Sándor iskola gyerekkórusa és Kardos Dániel adja elő.

A műsorvezető köszöntője után Gordon Gábor Az Élet Menete kuratóriumi elnöke beszél. Egy-egy perces beszédet mond Dr. Székely János püspök, Dr Bogárdi Szabó István püspök, Dr. Gáncs Péter püspök , Dr. Frölich Róbert főrabbi – mindannyian egy-egy gyertyát is meggyújtanak.

Bangó Margit előadása után tinédzserek véleményét olvassák fel a kirekesztésről, és levetítik Róma főrabbijának videoüzenetét.
Ezt követően Aharon Tamir, a nemzetközi Élet Menete szervezet európai igazgatója és Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi naagykövete beszél, majd video üzenetben Korda György és Székhelyi József félperces köszöntőjét vetítikle.

17.45-kor Röhrig Géza Kossuth-díjas magyar színész, író, költő, énekes, az Oscar-díjas Saul fia című film főszereplője mond beszédet.

Díjátadó után (Gordon Gábor, Székhelyi József, Farkas Balázs és Gergő A Saul fia két gyerekszereplője) 18:05-kor Bangó Margit zárja a megemlékezést.

A teljes program magyar és angol nyelven élő

internetes közvetítésbenaz egész világon látható lesz.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.