Rogán minisztériumának egykori kedvenc vállalkozója és Berki Krisztián is elismerte bűnösségét a milliós áfacsalási ügyben

2019. május 21., 21:20

Szerző:

Elismerte a bűnösségét Kuna Tibor a Fővárosi Törvényszéken kedden kora délután a mások mellett ellene is folyó áfacsalási ügy előkészítő tárgyalásán - írta a 444.hu. A kormány kedvenc PR-os vállalkozóját azzal vádolja az ügyészség, hogy cégeivel 245 millió forintnyi hamis számlát fogadott be, és ezzel 52 millió forintos kárt okozott a költségvetésnek. Kunára 2 év 5 évre felfüggesztett szabadságvesztést kért az ügyészség. Az ügyészek bíróságon tett nyilatkozata szerint a vállalkozó az eljárás kezdete óta kifizette az általa a költségvetésnek okozott kárt. Kuna büntetéséről még nem született döntés.

Az óriás áfacsalási ügy előkészítő tárgyalása a héten kezdődött a Fővárosi Törvényszéken. Összesen 60-nál is több vádlott van, ők az ügyvédeikkel együtt csurig töltötték a bíróság Fő utcai épületének legnagyobb tárgyalóját. 

Az ügy főszereplője nem Kuna Tibor, az elsőrendű vádlott V. Attila, aki az ügyészség szerint a társaival együtt olyan bűnszervezet működtetett, amitől számlákat lehetett vásárolni. A bűnszervezet vezetői közül senki sem ismerte el a bűnösségét az előkészítő tárgyaláson.

Az ügyészség klasszikus számlagyárként írta le a szervezet működését, ahol jutalékért lehetett fiktív számlákat vásárolni. A kiállított számla ÁFA-ját a vevő levonhatta a könyveiben, a számlán szereplő összeget pedig a jutalékkal csökkentve visszakapta a bűnszervezettől. A fiktív számlák után az ÁFÁ-t jellemzően soha nem fizették be a költségvetésbe, azt a bűnszervezetben közreműködő vállalkozások tovább számlázgatták egymás között.

Kuna nem a számlagyárat működtető bűnszervezet tagjaként, hanem "vásárlóként" szerepel az ügyben. A per másik ismert vádlottja Berki Krisztián médiaszemélyiség, aki szintén vásárló volt. A mai tárgyaláson ő is elismerte a bűnösségét, rá egy év felfüggesztett szabadságvesztést kért az ügyészség. Azért kevesebbet, mint Kunára, mert Berki jóval kevesebb kamuszámlát fogadott be, és így ő "csak" 7,6 millió forint kárt okozott a költségvetésnek.

una pr-os és kommunikációs cégeinek összes állami megbízását szinte fel sem lehet sorolni, annyit kaptak az elmúlt években. A teljesség igénye nélkül ők

  • intézték például a 2017-es vizes vb kommunikációját;
  • a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő kommunikációs ügyeit;
  • lehajoltak a Pécsi Tudományegyetem nyomtatványos megbízásaiért;
  • besegítenek a MÁV-nak;
  • pár milliárdért a Szerencsejáték Zrt-nek.

Ezeknek az állami megbízásoknak egy részét már azután nyerték el, hogy Kunát 2016-ban gyanúsítottként hallgatták ki az adónyomozók.

A pénzeső hivatalosan 2018 nyarán állt el, amikor a kormány PR és marketing kiadásait kezelő, Rogán Antal alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Ügynökség kirúgta Kuna cégeit a közbeszerzésekből, névleg egyébként a Kuna ellen folyó büntetőügytől függetlenül.