Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Rogán Antalhoz kerülnek az állami hajózási cégek tulajdonosi jogai

2019. március 7. 11:57 - szerző: 168 Óra

A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. gyakorolja a jövőben a Mahart-PassNave Személyhajózási Kft. és a Balatoni Hajózási Zrt. feletti tulajdonosi jogokat – írja a Népszava. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a Mahartot saját állományából adja át. Tavaly júniusban ugyanis a megszűnt nemzeti fejlesztési tárcától hozzá került a hajóscég feletti tulajdonosi jog. A Mahart személyszállítási üzletágából 1994-ben alakult Mahart-Passnave többségét 2008-ban a fuvarozással foglalkozó Masped vásárolta meg, ám a csomagot az állam 2013-ban visszavette.

A Balatoni Hajózási Zrt. eddig nem szerepelt az állami joggyakorlói listán, mivel az állam a társaságban meglévő kisebbségi részét 2008-ban eladta a többséget addig is birtokló önkormányzatoknak. A szerződés viszont a helyhatóságokat további befektetésekre kötelezte, amit nem teljesítettek, így a tulajdonrész most visszaszáll az államra.

A mára kiüresedett eredeti hajózási holdingcég, az állami Mahart Zrt. feletti tulajdonosi jogokat változatlanul Bártfai-Mager Andrea gyakorolja.

Az MTÜ részvényesi jogait Rogán Antal kabinetfőnök gyakorolja, az állami cég életére kiemelt befolyást gyakorol a miniszterelnök legidősebb lánya. Guller Zoltán vezérigazgató mondta korábban azt a lapnak, hogy az országmárka kialakítása kapcsán alkalomszerűen ki szokta kérni Orbán Ráhel véleményét, aki ezért semmilyen ellenszolgáltatást nem kap. Az MTÜ-tulajdonú Magyar Divat és Design Ügynökséget mindenesetre Orbán Ráhel barátnője, Bata-Jakab Zsófia vezeti.