Rogán Antalhoz kerülnek az állami hajózási cégek tulajdonosi jogai

2019. március 7., 11:57

Szerző:

A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. gyakorolja a jövőben a Mahart-PassNave Személyhajózási Kft. és a Balatoni Hajózási Zrt. feletti tulajdonosi jogokat – írja a Népszava. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a Mahartot saját állományából adja át. Tavaly júniusban ugyanis a megszűnt nemzeti fejlesztési tárcától hozzá került a hajóscég feletti tulajdonosi jog. A Mahart személyszállítási üzletágából 1994-ben alakult Mahart-Passnave többségét 2008-ban a fuvarozással foglalkozó Masped vásárolta meg, ám a csomagot az állam 2013-ban visszavette.

A Balatoni Hajózási Zrt. eddig nem szerepelt az állami joggyakorlói listán, mivel az állam a társaságban meglévő kisebbségi részét 2008-ban eladta a többséget addig is birtokló önkormányzatoknak. A szerződés viszont a helyhatóságokat további befektetésekre kötelezte, amit nem teljesítettek, így a tulajdonrész most visszaszáll az államra.

A mára kiüresedett eredeti hajózási holdingcég, az állami Mahart Zrt. feletti tulajdonosi jogokat változatlanul Bártfai-Mager Andrea gyakorolja.

Az MTÜ részvényesi jogait Rogán Antal kabinetfőnök gyakorolja, az állami cég életére kiemelt befolyást gyakorol a miniszterelnök legidősebb lánya. Guller Zoltán vezérigazgató mondta korábban azt a lapnak, hogy az országmárka kialakítása kapcsán alkalomszerűen ki szokta kérni Orbán Ráhel véleményét, aki ezért semmilyen ellenszolgáltatást nem kap. Az MTÜ-tulajdonú Magyar Divat és Design Ügynökséget mindenesetre Orbán Ráhel barátnője, Bata-Jakab Zsófia vezeti.

18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.