Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Rogán Antal minisztériuma kulcsszavak alapján figyelteti a közösségi médiát

2018. október 31. 11:35 - szerző: 168 Óra

A Miniszterelnöki Kabinetiroda hírportálok, blogok, a YouTube, a Twitter, a Facebook, és az orosz közösségi oldal, a Vkontakte felületein megjelent cikkeket, bejegyzéseket figyeltet egy magáncéggel. A Kormányzati Tájékoztatási Központ állítása szerint azért, mert álhírek terjedése ellen küzdenek – írja az Átlátszó.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda 2018 szeptemberében írta alá a szerződést, amely alapján Rogán Antal minisztériuma fél évig egy speciális honlapon 9 felhasználói fiók segítségével figyeléseket állíthat be hírportálok, blogok és közösségi oldalak vonatkozásában.

A portál egy olvasója közadatigénylésén keresztül jutott a dokumentumhoz.

Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterje Rogán Antal
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az internetfigyelő szolgáltatást a Mediaradar Információs Ügynökség Kft. biztosítja  a Miniszterelnöki Kabinetirodának a mediaradar.hu oldal segítségével. A szerződés szerint a cég havi nettó 862.900 forintot kap a szolgáltatásért.

A Szolgáltatás e-mailen keresztül riasztást küld minden beállított kulcsszó vagy forrás alapján kiválasztott friss bejegyzésről.

Nemcsak kulcsszavakat, hanem több szavas kifejezéseket, félmondatokat és mondatokat is lehet követni a szolgáltatással.

A megállapodás 2018. július 1. és december 31. közötti időszakra szól, de csak szeptember 21-én, három hónappal a hatályba lépése után írták alá. A portál szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy a minisztérium valószínűleg nem idén júliusban kezdték használni ezt a szolgáltatást, A Mediaradar Kft. ugyanis szerepel már a Miniszterelnöki Kabinetiroda 2016-os és 2017-es szerződéslistáján is.

A cég a 2016.09.15. és 2017.02.15. közötti időszakra nettó 1,2 millió forintot kapott, a megbízás tárgya a következő volt: „A www.mediaradar.hu és www.nemzetihirfigyelo.hu domain néven elérhető on-line szakmai szolgáltató portálhoz hozzáférési jogosultság biztosítása webes felhasználói fiók által.”

A 2017.02.01. és 2018.06.30. közötti időszakra vonatkozóan már nettó 8,5 millió forint szerepel a Mediaradar Kft. neve mellett, a szerződés tárgya pedig „Hozzáférés biztosítása a Médiaradar Szolgáltatáshoz”.

Az Átlátszó megkérdezte a Miniszterelnöki Kabinetirodánál arról, hogy a szerződés keretében pontosan milyen oldalakat figyelnek, milyen kulcsszavak alapján szűrik a bejegyzéseket, és miért van szükség a szolgáltatásra.

– Álhírek terjedése ellen küzdünk, melyben a Soros György által finanszírozott portálok, többek között az Ön munkahelye is, sajnos fontos szerepet játszanak

– írta válaszában a Kormányzati Tájékoztatási Központ.