Rogán Antal feltalálótársa egy titkos svájci bankszámlára utalta a közös cégből kivett pénzt

2018. március 28., 09:02

Szerző:

Rogán Antal feltalálótársa, Csík Balázs Svájc offshore paradicsomként elhíresült kantonjába, Zugba utalta egy bankszámlára az EU-s forrásból támogatott cégük nyereségét. Annak a cégnek a nyereségét, amely ellen az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) és a NAV különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával nyomoz – írja a 24.hu.

A portál információi szerint az ügyletben egy svájci üzletember, Christian S. Frey, a Central European Investment AG alapítója segített Csíknak, aki nagy vagyonok kezelésével és adóoptimalizációjával foglalkozik. Zug az alpesi ország leggazdagabb régiója.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Profitrade 90 Kft. 2013-ban és 2014-ben négy uniós pályázaton is nyert, összesen 965,4 millió forintot. Ebből kapott 256,8 millió forintot arra, hogy kifejlesszen egy elektronikus aláírási eljárást. Pár hónappal később Csík és Rogán egy nagyon hasonló találmányt szabadalmaztattak.

A négy pályázat idején szépen növekedtek a cég bevételei, később már ezt nem tudták produkálni. A 2015. május 31-i közgyűlésen a cég tulajdonosai úgy határoztak, hogy 41 millió 231 ezer forint nyereséget kivesznek a cégből. Háromezer forint híján a pénzt, összesen 41 millió 228 ezer forintot egy svájci bankszámlára utaltak, a CEI AG egyik számlájára. A maradék háromezer forintot Csík Balázs szülei kapták.

Azt viszont nem lehet tudni, hogy a bankszámlának pontosan ki a tulajdonosa, mert a cég pont arról híres, hogy ügyleteinek részleteit nagyon óvja a nyilvánosságtól. A cég, ami számos orosz ügyféllel is kapcsolatban áll, krédójával is ezt üzeni.

„Az üzletünk alapja az ügyfél bizalma és a közös bizalom, ezek olyan értékek, amelyeket a lehető legnagyobbra becsülünk.”

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.