„Rogán Antal ebben az életben nem dolgozott, nem tudja, mit akarnak megszavazni”

2018. december 12., 11:17

Szerző:

Az ellenzék szerdán elzárta az utat a parlamenti pulpitus elől, hogy megakadályozza a rabszolgatörvény – a Munka törvénykönyve módosítása – elfogadását. A párbeszédes Tordai Bence élőben közvetíti, ami történik, a címben szereplő beszólást ő ejtette el. 

Az ellenzék azt állítja, hogy szabálytalanul vezényelné le a rabszolgatörvény megszavazását ugyanúgy, ahogyan szabálytalan volt az is, hogy lesöpörték az ellenzék 2925 módosító indítványát. Parlamenti ülést csak a pulpitusról lehet levezetni, Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke levezető elnökként megpróbált felmenni, de nem engedték. Ma rengeteg szavazást tart az Országgyűlés, a fideszesek pedig próbálkoznak is, de ezeket – beleértve a Munka törvénykönyve módosítását is – így nem lehet a házszabálynak megfelelően elfogadni.

A Munka törvénykönyvének a módosításáról a fideszes Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos nyújtott be nemrég törvényjavaslatot. A javaslatnak két neuralgikus pontja van, az egyik, hogy 250-ről 400 órára emelnék a maximális túlóraszámot, a másik, hogy az ezért járó pluszpénzt a munkáltatók nem 12, hanem 36 hónapon belül adhatnák oda a munkavállalóiknak. A 400 óra túlórához elég lenne, ha a munkáltató írásban megállapodik a munkavállalójával. 

Az ellenzék hétfőn 2925 módosító indítvánnyal próbálta néhány túlórára kényszeríteni az Országgyűlésben kétharmados többséggel bíró fideszes képviselőket, de a terv kudarcot vallott, mert a módosító indítványokról egyetlenegy szavazást tartottak. Emiatt a parlamenti ülésteremben kitört a botrány, az ellenzéki képviselők sípszóval és bekiabálásokkal, aztán kivonulással tiltakoztak a döntés ellen.

A Policy Agenda múlt csütörtökön nyilvánosságra hozott reprezentatív felmérése szerint a munkaképes korú magyarok 83 százaléka ellenzi a Munka törvénykönyvének a módosítását, 81 százalékuk pedig úgy látja, hogy a rendkívüli munkaidő maximális mértékének a növelése csak arra jó, hogy a munkavállalók kiszolgáltatottsága is nőjön.

Ha az Országgyűlés elfogadná a Munka törvénykönyvének a módosítását, a munkaadók szinte tetszésük szerint kötelezhetnék túlórákra a munkavállalók jelentős részét. Alapesetben a heti két pihenőnap bármely napra eshetne, az egyenlőtlen munkaidő-beosztás, például a több műszakos munkarendben foglalkoztatottak esetén pedig havonta egy munkaszüneti nappal kellene beérniük az embereknek. Ez oda vezetne, hogy az érintetteket négy hétien át reggeltől estig munkára kötelezhetnék. Ez éves átlagban heti 48 és fél óra munkát jelentene.