Robbanás volt az ajkai erőműben, öt napon át mélyen hallgattak róla

2019. július 26., 16:17

Szerző:

– Pont arra jártam, amikor egy hatalmas nagyot durrant az épület és repült a tető, illetve minden feketeségbe borult... eléggé megijedtem – nyilatkozta egy ajkai lakos a Népszavának.

Július 19-én ugyanis robbanás volt a francia Veolia tulajdonában lévő Bakonyi Erőmű helyi telepén. Az „Elegünk van a koromból Ajkán” elnevezésű Facebook-csoportban a lakosság fotókat, filmfelvételeket osztott meg a füstöt okádó kéményről.

 

 Az erőmű csak öt nappal később, július 24-én jelentetett meg először közleményt az ügyről.

„Átmeneti meghibásodás történt az ajkai erőmű területén július 19-én a délutáni órákban, amelynek következtében az energetikai létesítmény por- és pernyekibocsátása ideiglenesen megnőtt. Az erőművet üzemeltető Bakonyi Erőmű Zrt. munkatársai működési próbákat tartottak egy huzamosabb ideje üzemen kívül lévő kazánon, amikor a berendezéshez kapcsolódó elektrofilteren műszaki hiba keletkezett. Ennek következtében megsérült a filterhez kapcsolódó kompenzátor, valamint por és pernye távozott az erőmű nyugati kéményéből. A meghibásodás következtében személyi sérülés nem történt, továbbá egyéb szennyező anyag nem került a levegőbe.”

– állt a közleményben.

A Bakonyi Erőmű 132 MW-s méretével áram- és hőtermelést is végez. A céget két éve vásárolta meg a francia Veolia a tavaly elhunyt Demján Sándor nagyvállalkozó érdekeltségétől. A korábban szinte csak szenet égető egység mára a cég közleménye szerint is főként „biomasszát”, vagyis faaprítékot és mezőgazdasági melléktermékeket éget. Ennek ellenére a Népszava azt írja, hogy többek szerint egyre nagyobb arányban keveredik a tüzelőanyagba srf nevű válogatott hulladék is. A lap egy forrása szerint, aki jól ismeri az erőművet, a 8-as kazán nagyobb arányú srf elégetésére nem alkalmas.

A lap több forrása, illetve fórumozó is felfedezni vélte a tüzeléshez kapcsolódóan a pvc-t az erőműnél. Ez szabálytalan lenne, hisz srf-be nem kerülhetne ilyen anyag, különben a levegőbe rákkeltő anyagok jutnának, de a klór a tüzelőberendezéseket is tönkretenné. A gond az, hogy az igényeltnél jóval kevesebb, megfelelő minőségű anyag áll az erőművek rendelkezésére.

A lapnak nyilatkozó szakértők mind azt mondták az erőmű 8-as számú kazánjáról, hogy az egység rendkívül elavult. A társaság viszont minden környezetvédelmi engedéllyel rendelkezik.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal (VMK) Környezetvédelmi és Természetvédelmi osztálya a Népszava érdeklődésére azt válaszolta, hogy mérőállomásaik nem mutattak ki hatósági intézkedést indokló légszennyezési határérték-túllépést, a kiáramlott por azbesztet nem tartalmazott. Helyszíni szemlét tartottak, ahol megállapították, hogy környezet-, illetve levegőszennyezést a pénteki eset nem okozott.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.