Brutális szélvihar tombol az országban, másodfokú riasztást adott ki az OMSZ

2020. február 21., 12:42

Szerző:

Ma napközben az átvonuló hidegfront hatására az északnyugati irányba forduló szelet az északkeleti tájak kivételével többfelé kísérhetik erős, főleg az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben viharos széllökések is. Köztük a legerősebbek síkvidéken jellemzően 70-90 km/h között várhatóak, ám a magasabban fekvő területeken akár a 90 km/h-t is meghaladhatják (emellett záporok környezetében

síkvidéken sem kizárt egy-egy helyen 90 km/h körüli széllökés).

A késő délutáni óráktól kezdve fokozatosan mérséklődik a légmozgás.

A hidegfronton, valamint a mögötte kialakuló záporokat elsősorban az Dunántúl északi részén, valamint a középső országrészben egy-két helyen kis eséllyel dörgés, villámlás is kísérheti – írta az OMSZ, amelynek veszélyjelzése szerint Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyét érintően vannak másodfokú riasztások.

Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna és Vas megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az erős szél miatt.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.