Riadóláncot és ellenállást szerveznek civilek a kunyhókban élő fedél nélküliek védelmében

2018. október 21., 13:02

Szerző:

Ellenállási felhívást tett közzé és riadóláncot szervez A Város Mindenkié lakhatási érdekvédelmi csoport a kunyhóban élők védelmében. A kunyhósok hatósági zaklatása és a lakóhelyük esetleges elbontása a csoport szerint nem csak erkölcsi botrány, hanem jogellenes is.

Az AVM évek óta küzd az ellen, hogy az állam szociálpolitikai eszközök és támogatás helyett rendészeti eszközökkel küzdjön a hajléktalanság és lakásszegénység ellen. Blogjukon arról írnak, az elmúlt napokban több olyan, saját maga építette kunyhóban élő ember is megkereste a csoportot, akit a rendőrség azzal fenyegetett, hogy előállítják őket és elbontják a kunyhójukat.

A csoport álláspontja szerint a szabálysértési törvény hétfőn életbe lépő része nem jogosítja fel a rendőrséget sem a közterületre vagy a nyilvánosság számára megnyitott magánterületekre épített kunyhókban lakó emberek előállítására, sem arra, hogy kunyhóikat elbontsák.

Az AVM és a hajléktalan emberek jogvédelmét ellátó Utcajogász az Emberi Jogok Európai Bíróságának vonatkozó esetjogára hivatkozik, valamint egy korábbi bírósági döntésre, amely zuglói kunyhók 2011-es illegális lerombolása miatt marasztalta el és kötelezte kártérítés megfizetésére a zuglói önkormányzatot.

A csoport arra hívja fel a rendőrség figyelmét, hogy ha ennek ellenére megkísérelnék kunyhók elbontását, a csoport jogi eszközöket fog bevetni, és erőszakmentes ellenállással fogja védeni a kunyhókat. Az AVM és szimpatizánsai számos alkalommal akadályoztak élőlánccal kilakoltatásokat és kunyhórombolásokat, most nyilvános felhívásban fordulnak a hajléktalan emberekkel és kunyhósokkal szolidáris lakossághoz.

Azt kérik, hogy akikre a csoport számíthatna a kunyhók, illetve a kunyhóban élő emberek védelmében szervezett akciók során, azok töltsenek ki egy jelentkezési lapot a szervezet honlapján.

Az AVM és testvérszervezete, az Utcajogász egyébként több fronton harcol az új törvény ellen. Múlt vasárnapra tüntetést szerveztek a törvény ellen, a rendőri intézkedéseket civil megfigyelők segítségével figyelik, az Utcajogász pedig több bíróság elé citált érintett jogi képviseletét is ellátja.

Így nekik köszönhető, hogy elnapolták a Móricz Zsigmond körtérről elvitt fedél nélküli ügyét. Pontosabban a bíró a gyorsított eljárás megszüntetéséről döntött, és az ügyet áthelyezte rendes bírósági ügyrendbe.

Zoltán, a Móricz Zsigmond körtérről elhurcolt hajléktalan tárgyalása
Fotó: Utcajogász

Ma tárgyalták volna ugyanis Zoltán, a Móricz Zsigmond körtérről elvitt hajléktalan ügyét a Fővárosi Törvényszéken. A korábbi esetekhez hasonlóan ezúttal sem lehetett jelen a vádlott a teremben, azonban a hajléktalant védő Utcajogász gárdájának ezúttal sikerült elérnie, hogy egyik védője Zoltán mellett lehessen a bíróság termébe tévén keresztül bekapcsolt külön szobában.

Az Utcajogász önkéntesei azt közölték: miután a bíró feltette az érintett egészségügyi állapotára vonatkozó kérdést és

Zoltán elmondta, hogy érelzáródása, gerinctörése, csuklótörése és bordatörése is van, a bíró szünetet rendelt el és vélhetően emiatt be is fejezte a tárgyalást.

Zoltánt szabadon bocsátották és az eljárást a rendes szabályok szerint folytatják egy később kijelölt időpontban. Ha a bíró valóban Zoltán egészségügyi állapota miatt fejezte be a mai gyorsított eljárást, akkor felmerül annak a gyanúja, hogy már az őrizetbe vétel sem volt jogszerű.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.