Rétvári Bence tényleg azzal büszkélkedik, hogy a Fidesz-KDNP nyolc év alatt 4, illetve 5 ezer forinttal emelte az ápolásit díjat

2018. június 14. 14:50 - szerző: Biró Marianna

Magyarországon, ha egy szülő magára marad súlyos beteg gyermekével, a kiemelt ápolási díj és emelt családi pótlék összege együtt is csupán 75 815 forint, miközben egy tartós ápolásra szoruló gyermek ellátása komolyabb költségekkel jár.

Igencsak meghökkentő választ adott Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter nevében parlamenti államtitkára, a KDNP-s Rétvári Bence. A magát kereszténydemokratának mondó politikus ugyanis Szabó Tímea írásbeli kérdésére, miszerint „Tervezi-e a kormány az ápolási díj emelését, illetve az otthonápolás munkaviszonyként történő elismerését?"  arról kezdett értekezni, hogy mennyi mindent is tett az elmúlt két Orbán-kormány nyolc év alatt azokért, akik napi 24 órában dolgoznak, hiszen súlyos beteg hozzátartozóikat felügyelik, s látják el teljes körűen.

Rétvári Bence
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Rétvári azzal állt elő

„Az otthonápolást végzők támogatása, családjaik szociális biztonságának erősítése a kormány kiemelt célkitűzése. Az elmúlt években számos intézkedés történt annak érdekében, hogy a hozzátartozóikat ápoló személyek e tevékenységüket kedvezőbb feltételek között végezhessék. Az ápolási díj összege 2010 óta többször, az ellátott hozzátartozó állapotától függően eltérő mértékben emelkedett. Alapösszege a 2010. évi 28.500 forinthoz képest 2018-ra 32.600 forintra, az emelt összegű ellátás 37.050 forintról 44.250 forintra emelkedett. Ezzel egyidejűleg bevezetésre került a legsúlyosabb állapotú hozzátartozókat ápolók részére a kiemelt ápolási díj, amelynek havi összege 2016-ban 53.100 forint volt, de 2018-ra 58.680 forintra emelkedett. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy 2010 és 2018 között 63 százalékkal, 37.050 forintról 58.680 forintra nőtt a legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozók ellátása. Az új Kormány célja a díjak további emelése.

(...)

Meggyőződésünk, hogy a családtagjaikat gondozó, ápoló hozzátartozók megbecsülésre méltó feladatot teljesítenek. Ezért a hozzátartozóikat ápoló-gondozó személyek támogatására törekszünk."

Fotó: Facebook

Mindez különösen pikáns annak fényében, hogy csütörtök estig már 15 ezen aláírták a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület petícióját arról, hogy az otthoni ápolás munka, amelyért munkabér jár. A tartósan beteg gyermekek és felnőttek otthoni ápolása ma Magyarországon nem számít foglalkoztatási jogviszonynak.

Az államtitkári válasszal szemben ugyanis az otthoni ápolást végzők csupán segélyre jogosultak, amelynek összege a kiemelt kategóriában is csak 52800 forint (ennyit kapnak kézhez az érintettek), ráadásul ma Magyarországon 12 ezer ember gondozza ennyi pénzből súlyosan beteg hozzátartozóját.  

Tavaly novemberben Balog Zoltán akkori humánerőforrás-miniszter valóban benyújtott egy javaslatot, hogy havi 50 ezer forint támogatást kapjanak nyugdíj mellé azok, akik legalább húsz éve otthon ápolják családtagjukat, ám ez az intézkedés végül csak 5 százalékát érintette az otthoni betegápolást végzőknek, ami nagyjából 200 embert jelent. Ezenkívül volt egy öt százalékos emelés az ápolási díjban, ami körülbelül 1500 forint, tehát a tényleges segítségnyújtás elmaradt.

Így a legmagasabb ápolási összeg valójában ma is 52 800 forint.

Van, akinek egy életen át fogni kell a kezét, s ezt ki más is tenné meg, mint édesanyja vagy édesapja

A civilek szerint – mint arról már írtunk – a halmozottan sérült emberek intézményi elhelyezése ellátottanként körülbelül annyiba kerül, mint a minimálbér nettó összege, ezért emberségesebb és gazdaságosabb, ha ezt az összeget a betegek otthoni ellátásának biztosítására költi az állam.

Magyarországon, ha egy szülő magára marad súlyos beteg gyermekével, a kiemelt ápolási díj és emelt családi pótlék összege együtt 75 815 forint, miközben egy tartós ápolásra szoruló gyermek ellátása komolyabb költségekkel jár.

A környező országokban gazdaságilag és társadalmilag mindenhol elismertebb az otthoni ápolást végzők munkája és nem jelenti a háztartás ellehetetlenülését, ha tartós beteg él a családban. A magyarországi 52 800 forintos legmagasabb összeghez képest 

  • Csehországban a kiemelt ápolási díj 180 ezer forintnak megfelelő összeg havonta;
  • Horvátországban 445 euró (140 ezer forint);
  • Romániában ápoló asszisztensnek hívják, aki ezt a munkát végzi, és míg tavaly 1250 lejt, 87 ezer forintot kapott havonta, idén már 1900 lejt, azaz 130 ezer forintot, az összeg jövőre is nőni fog;
  • Szlovákiában az otthoni ápolók bére 435 euró (138 ezer forint), augusztustól pedig a fogyatékkal élő emberek további 300 euró családi pótlékot kapnak;
  • Ausztriában a 24 órás otthoni ápolásért kerek 2000 euró (640 ezer forint) jár.

Ezzel szemben a 168 Óra nemrégiben bemutatott egy családot, Doán-Sárvári Mariannt és gyermekeit, akik közül az édesanya súlyosan sérült lányát, Tíciát ápolja éjjel-nappal, s így élnek 70 ezer forintból.

Mindezekhez képest azonban Rétvári Bence arra büszke, hogy 4, illetve 5 teljes ezer forintnyi emelést hajtottak végre 8 év alatt.