Rétvári Bence szerint semmi baj sincs azzal, hogy a Vidnyánszky-féle Nemzeti Színház 150 milliós adósságot hozott össze

2019. augusztus 9., 14:28

Szerző:

Csaknem két milliárd forintos állami támogatás mellett 150 milliós veszteséget termelt 2018-ban a Nemzeti Színház.

Rétvári Bence illetékes államtitkár szerint azonban ez nem gond

– írja a hvg.hu.

„A Nemzeti Színház gondosan, jogszerűen és átláthatóan gazdálkodik” – adott választ Burány Sándor képviselő „Miért hagyják veszteségesen működni a Nemzeti Színházat?” című kérdésére Kásler Miklós humánminiszter nevében Rétvári.

Szerinte az előadásokra az „eladni szánt” jegyek 98 százalékban elkeltek. A veszteséges működés alól pedig azzal menti fel a színházat, hogy a Nemzetinek „az általános színházművészeti tevékenységen túl nemzeti léptékben kell meghatároznia műsorpolitikáját”, a színháznak „olyan missziót kell felvállalnia, amely más teátrumtól nem várható el, ugyanakkor

nemzeti identitásunk szempontjából nélkülözhetetlen”.

Vidnyánszky Attila nemzeti léptékben gondolkodik
Fotó: Nemzeti Színház

Rétvári emlékeztet rá, hogy a Nemzetiben ingyen nézhetnek meg előadásokat szervezett iskoláscsoportok, az „előző évadban több mint kétezer olyan nézőt hívtak el ingyen a Nemzetibe, akik még soha nem járta színházban” – idézte a lap.

Egy tegnapi hír szerint a Facebookon kapott lájkok száma alapján a Nemzeti csak a 15. helyre fért be a színházak listáján. A Corvin Dumaszínházat tízszer annyian kedvelik, mint Vidnyánszky Attila teátrumát, ami minden létező perspektívából szemlélve rendkívül kínos.