Rétvári Bence azt a kérdést is lerázta, hogy pontosan hány nevelőszülő van az országban

2018. szeptember 14. 18:48 - szerző: 168 Óra

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára ismét nem adott érdemi választ a feltett kérdésre. Bangóné Borbély Ildikó megyékre és a fővárosra lebontva írásbeli kérdést nyújtott be az Emminek. A szocialista országgyűlési képviselő azt akarta megtudni, hogy megyénként lebontva pontosan mennyi nevelőszülő van az országban. Konkrét választ nem kapott.

Rétvári Bence
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az MSZP-s politikus Kásler Miklós humánerőforrás miniszternek tette fel a kérdést. A képviselő a gyermekvédelmi törvényre hivatkozott, miszerint 2014. január 1-je óta hatályos, hogy 12 év alatti gyermeket nevelőszülőnél kell elhelyezni, nem pedig intézményben. Kivételt jelent, ha a gyermek tartós betegsége, súlyos fogyatékossága, testvéreinek elhelyezése, vagy más ok ezt indokolja. Ugyanabban az évben vezették be a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyt. A szocialista politikus azt írja, hogy a hírek szerint a kormány is érzékeli, hogy nem működik a négy évvel ezelőtt indult reform, mert nincs elég nevelőszülő az országban. Ezt bizonyítja, hogy a kormány ősszel kampányt indít, hogy népszerűsítsék a nevelőszülői munkát.

Bangóné Borbély Ildikó arról kérdezte a minisztériumot, hogy mennyi nevelőszülő van, és mennyi gyermeket nevelnek Budapesten, illetve megyénként. Azt is megkérdezte, hogy mennyit változott a létszám 2014 óta.

(Az induló országos kampány miatt jogosan feltételezhető, hogy a területért felelős tárca naprakész adatokkal rendelkezik a nevelőszülők és a gondozott gyerekek számáról.)

Bangóné Borbély Ildikó összesen 20 írásbeli kérdést nyújtott be, a 19 megyére és a fővárosra lebontva. Az Emmi nevében Rétvári Bence válaszolt, egy összevont írásbeli válaszban.

Az államtitkár érdemi válasz helyett azonban inkább felhívta a képviselő figyelmét arra, hogy az adatok megyei bontásban elérhetőek a Központi Statisztikai Hivatal oldalán. Azt nem felejtette el kiemelni, hogy a kiterjedt családtámogatási rendszernek és a szociális intézkedéseknek köszönhetően a nevelőszülők létszáma az idei év első hét hónapjában több mint 200 fővel emelkedett.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Rétvári Bence kitérő választ adott egy kérdésre. Múltkor például Rig Lajos jobbikos országgyűlési képviselő azon kérdését felejtette el cáfolni, hogy a Liget Projekt is egyike lesz-e a NER kifizetőhelyeinek. Azt sem sikerült megindokolnia, hogy pontosan milyen indokok alapján nem támogatta az államtitkár Rózsavölgyi Gábor, a Debreceni Ady Endre Gimnázium volt igazgatójának kinevezését.

Nemrég készítettünk egy portrét Radics Terézről, aki több mint húsz éve hivatásos nevelőszülőként dolgozik. Ő mesélt arról a 168 Órának, hogy míg a 90-es években közalkalmazotti munkaviszonynak számított a nevelőszülői foglalkozás, mostanra ez már csupán jogviszony. Korábban fizetett szabadsággal is rendelkeztek, mostanra már csak 4–5 nap jár évente, és számos juttatástól megfosztották a nevelőszülőket. A nevelési díj, a családi pótlék tíz éve nem változott. Amikor kezdett, két gyerek után is megkapta a nevelőszülő a minimálbért nevelési díjként. Ez ma már csak négy gyerek gondozása után jár.