Rettentő kínos percek várnak Orbán Viktorra

2018. november 23., 11:15

Szerző:

Kínos szavazás vár a Fideszre az Európai Parlament jövő heti brüsszeli ülésén, ahol a macedón jogállamiság helyzetét bemutató jelentésről kell dönteni. Két, kifejezetten a Gruevszki-ügyről szóló módosítás is bekerülhet a szövegbe – írja a Népszava.

A Fidesz bizottsági szinten októberben még támogatta azt az európai parlamenti határozattervezetet, amely néhány kritikai megjegyzés mellett

számos pozitív megállapítást tesz

Macedónia demokratikus fejlődésével, az igazságszolgáltatással, valamint a korrupcióellenes küzdelemmel kapcsolatban. A Fidesz-frakció részéről Tőkés László vett részt a határozattervezet bizottsági előkészítésében és a többi európai néppárti (EPP) képviselővel együtt támogatta azt.

Mindez annak fényében érdekes, hogy a két éves börtönbüntetése elől Magyarországra szökött Nikola Gruevszki volt miniszterelnök azért kaphatott politikai menedékjogot, mert

a kormány szerint Macedóniában nem a jogállami normáknak megfelelően hozták meg a bírósági ítéletet.

Ehhez képest az Európai Parlament macedón országjelentésének 23. pontja szerint „az EU üdvözli a felelősségteljes kormányzás, az elszámoltathatóság és a szabad médiakörnyezet előmozdítása, az átláthatóság javítása és a nyilvános információkhoz való hozzáférés javítása érdekében tett erőfeszítéseket. A szöveg külön kiemeli a macedón jogalkotási reformot, amelynek célja „az igazságügyi függetlenség, elszámoltathatóság és szakmaiság visszaállítása, valamint a politikai beavatkozás és a szelektív igazságszolgáltatás felszámolása”.

A Fidesz szerint politikai boszorkányüldözés zajlik Gruevszki embereivel szemben, a határozati javaslat szerint viszont az EU

„aggodalmának ad hangot a magas szintű korrupciós ügyekben hozott kevés bírósági ítélet miatt”.

A korrupciós és a hatáskörrel való visszaélést érintő ügyekben – ilyen Gruevszkié is – „tartós erőfeszítéseket szorgalmaz”, és külön megemlíti, hogy a különleges ügyészi hivatal „nehéz körülmények között végez munkát”.

Orbán Viktor ma reggel a Kossuth Rádióban is egyértelművé tette, hogy a szövetségesének tekinti Gruevszkit, és kijelentette, hogy a politikus befogadása miatt nem más, mint Soros György szervezetei támadják kormányát.  

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.