Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Rengeteg a kérdőjel a Semmelweis Egyetem klinikáinak a költözése körül, az orvosok nem értik, miért kell sietni

2019. június 13. 12:49 - szerző: 168 Óra

Sietteti a kormány a Semmelweis Egyetem klinikáinak költözését a felújítás előtt álló Szent János Kórház és a Kútvölgyi Klinikai Tömb területéről. Néhány orvos ezzel szemben nyílt levélben kérte, hogy függesszék fel az erről szóló kormányhatározatot – írja a hvg.hu. Az egyetem biztos benne, hogy a betegellátást nem zavarja majd semmi, de ideiglenes megoldásokra is rászorulnak majd, például várhatóan mobil röntgengépekre lesz szükség.

Az Orbán-kormány tavaly októberben jelentette be, hogy elindítja az Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő létrehozását, ami a János kórház és a Kútvölgyi Klinikai Tömb átalakítását és felújítását jelenti. Ehhez viszont a Semmelweis Egyetem osztályainak költöznie kell mindkét helyről.

Április végén a Magyar Orvosi Kamara Budapesti Területi Szervezete nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz és Kásler Miklóshoz, hogy függesszék fel a Kútvölgyi Tömb kiürítését, amíg nem találnak megfelelő helyszíneket az osztályoknak. A lapnak több egészségügyi forrás arról beszélt, hogy hiába próbálnak ők és feletteseik mindent megtenni, a határidők közeledtével egyre több a kérdőjel a költözés körül.

A Pulmonológiai Klinikának például június 30-ig kell kiköltöznie a János kórház területéről az egyetem Tömő utcai tömbjébe, ott azonban jelenleg még a vizet és a csatornát szerelik, valamint a helyiségeket burkolják.

A költözés viszont nem várhat, a kormányhatározat június 30-át szabta meg végső határidőként, és a hvg.hu információi szerint a dátumhoz ragaszkodnak a minisztériumban. A János Kórház területén található klinika utoljára június 14-én fogad betegeket. Utána akit lehet, hazaküldenek, vagy más osztályon helyeznek el. A következő két hétben a csomagolásé és a költözésé lesz a főszerep, noha az ott dolgozók már most is megfeszített tempóban dolgoznak.

A lap úgy tudja, hogy az orvosok már most azt javasolják az előre jegyzett betegeknek, hogy mindenki otthon csináltassa meg a szükséges vizsgálatokat, és csak utána feküdjön be kezelésre, csakhogy ez a területi ellátás zsúfoltsága miatt szinte lehetetlen feladat.

Az egyetem szerint a betegellátás érdekében nagyon fontos, hogy a költözést zavartalanul le tudják folytatni, ezért pedig az intézmény vezetése mindent meg is tesz. Közölték, hogy mindennel kész lesznek június 30-ig, és a felröppent hírekkel ellentétben teljes ágykapacitással fogadják majd a betegeket. A klinika költözésére és az új épület felújítására egyébként 1,5 milliárd forintot biztosított a kormány.

Mint az egyetemtől a 168 Óra megtudta,  összesen nyolc szervezeti egység költözik, abból egy, a 3-as számú belgyógyászati klinika költözik ideiglenes helyre.