Több mint 3500 rendőr kapott engedélyt arra, hogy másodállást vállaljon

2019. augusztus 14., 17:00

Szerző:

A rendőrség állományából összesen 3592 embernek volt egyéb munkavégzésre engedélye 2018-ban, azaz ennyien vállalhattak teljesen szabályosan másodállást – derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság a 24.hu közérdekű adatigénylésére adott válaszából.

Eszerint az állomány kevesebb mint tíz százaléka kapott engedélyt, ugyanis az ORFK februári közlése szerint a hivatalos állomány létszáma 39 207 volt.

A portál év elején írt arról, hogy nagy a bérfeszültség a rendőrségen belül, és az állomány tagjai a közösségi oldalakon mutatták be, hogy milyen alacsonyak a fizetéseik a kormány által hangoztatott béremelés ellenére. Az Index pedig arról számolt be, hogy sokan az alacsony fizetés miatt szerelnek le, kevés a járőr, Paks környékén pedig számos rendőr inkább leszerelt, és elment biztonsági őrnek az atomerőműbe.

Fotó: Youtube

A rendőrök egy része így másodállást vállal. A 24.hu azt is megkérdezte, hogy a 3592 engedély hogyan oszlik meg megyénként. Az ORFK viszont azt válaszolta, hogy az adatigénylés teljesítésében 26 ember venne részt, ők óránként bruttó 3856 forintért dolgoznak, és 104 órára lenne szükségük a feladat megoldásához, azaz összesen 401 024 forintot kértek az adatokért. A lap ezt nem fizette ki, így egyelőre nem tudni, hogy melyik megyében hány rendőr kapott engedélyt arra, hogy másodállást vállaljon.

Tavaly nyáron Pongó Géza, a Független Rendőrszakszervezet főtitkára azt nyilatkozta a 168 Órának, hogy nem csak az alacsony fizetés, hanem az elvett nyugdíj miatt is sokan szerelnek le, mivel a rendvédelmi életpályamodell nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.