Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Több mint 3500 rendőr kapott engedélyt arra, hogy másodállást vállaljon

2019. augusztus 14. 17:00 - szerző: 168 Óra

A rendőrség állományából összesen 3592 embernek volt egyéb munkavégzésre engedélye 2018-ban, azaz ennyien vállalhattak teljesen szabályosan másodállást – derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság a 24.hu közérdekű adatigénylésére adott válaszából.

Eszerint az állomány kevesebb mint tíz százaléka kapott engedélyt, ugyanis az ORFK februári közlése szerint a hivatalos állomány létszáma 39 207 volt.

A portál év elején írt arról, hogy nagy a bérfeszültség a rendőrségen belül, és az állomány tagjai a közösségi oldalakon mutatták be, hogy milyen alacsonyak a fizetéseik a kormány által hangoztatott béremelés ellenére. Az Index pedig arról számolt be, hogy sokan az alacsony fizetés miatt szerelnek le, kevés a járőr, Paks környékén pedig számos rendőr inkább leszerelt, és elment biztonsági őrnek az atomerőműbe.

Fotó: Youtube

A rendőrök egy része így másodállást vállal. A 24.hu azt is megkérdezte, hogy a 3592 engedély hogyan oszlik meg megyénként. Az ORFK viszont azt válaszolta, hogy az adatigénylés teljesítésében 26 ember venne részt, ők óránként bruttó 3856 forintért dolgoznak, és 104 órára lenne szükségük a feladat megoldásához, azaz összesen 401 024 forintot kértek az adatokért. A lap ezt nem fizette ki, így egyelőre nem tudni, hogy melyik megyében hány rendőr kapott engedélyt arra, hogy másodállást vállaljon.

Tavaly nyáron Pongó Géza, a Független Rendőrszakszervezet főtitkára azt nyilatkozta a 168 Órának, hogy nem csak az alacsony fizetés, hanem az elvett nyugdíj miatt is sokan szerelnek le, mivel a rendvédelmi életpályamodell nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.