Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Átlagosan másfél hónapnyi túlórája van egy rendőrnek a munkaerőhiány miatt

2019. október 20. 15:15 - szerző: 168 Óra

Rengeteg rendőr szerel le mostanában, olyanok is, akik régóta a rendőrségen dolgoznak, és olyanok is, akik csak nemrégen léptek be. Jelentős a munkaerőhiány, sok a túlóra – tudta meg a 24.hu. Az ORFK sem tagadta, hogy vannak gondok, és ezt jelzik a statisztikák is.

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint 2018-ban összesen 2012 hivatásos rendőr jogviszonya szűnt meg. A leszerelők 65 százaléka tíz évnél kevesebb időt töltött hivatásos állományban, és 44 százaléka legfeljebb négy évig volt rendőr.

Ugyanebben az időszakban összesen 1622-en létesítettek hivatásos jogviszonyt, amiben benne vannak az áthelyezések, visszavételek és a pályakezdők állományba helyezése is. Ez azt jelenti, hogy 390-nel többen mentek el, mint ahányan beléptek.

Tavaly 608-cal több hivatásos állományú jogviszonya szűnt meg, mint egy évvel korábban.

Az ORFK ellenben azt hangsúlyozta, hogy nyolc év alatt 6363-mal emelkedett a hivatásos állomány létszáma, 2018-ban pedig már 39 813 fő volt.

Fotó: Árvai Károly/Miniszterelnöki Kabinetiroda

A rendőrség hivatásos állományából 2019. április 1-jén országosan 1644 fő hiányzott.

Az adatokból az is kiderült, hogy tavaly összesen több mint 6,4 millió túlórát kellett vállalniuk a rendőröknek. Átlagosan így 263 túlórát teljesítettek a rendőrök, ami 32,5 nyolcórás műszaknak, másfél hónapnyi teljes munkanapnak feleltethető meg.

Az ORFK hangsúlyozta a lapnak, hogy szerintük a rendőrségnél a fluktuáció aránya még így is kisebb, mint a versenyszférában. A lap információi szerint azonban az új belépők nem maradnak sokáig a rendőrségnél. Főleg az ország keleti feléből érkeznek a fővárosba nagyobb számban, és jó páran azért szerelnek le, mert fizetésükből nem tudják fedezni az albérletüket és a megélhetésüket.