Gyerekeket csempésztek hamis útlevéllel, Ferihegyen buktak le

2019. augusztus 15., 10:51

Szerző:

Egy iraki férfit és egy szír nőt gyanúsít a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság embercsempészéssel és közokirat-hamisítással, mert két fiút és két lányt más nevére kiállított útlevéllel utaztattak – írja a police.hu.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2/A termináljában intézkedtek a rendőrök azzal a hat személlyel szemben, akik az Athénból érkezett gépről szálltak le 2019. augusztus 13-án késő este.

Az ellenőrzésen kiderült, hogy egy férfi két kisfiúval, egy nő pedig két kislánnyal akart Magyarország területére belépni. Az iraki állampolgárságú férfin kívül mind a nő, mind a négy gyerek más nevére kiállított görög útlevéllel illetve tartózkodási engedéllyel rendelkezett.


Fotó: Facebook

A rendőrök kiderítették, hogy a 49 éves férfi társaságában lévő 10 éves afgán és 9 éves iraki kisfiút Ausztriában akarták átadni rokonainak. A 28 éves szír nő saját 6 és 4 éves kislányát akarta szintén egy osztrák városba eljuttatni.

A két felnőttet a rendőrök előállították, mindkettejüket gyanúsítottként hallgatták ki embercsempészés bűntett és közokirat-hamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Bűnügyi őrizetbe vették őket, a nyomozók gyorsított eljárást kezdeményeztek velük szemben. Így ügyükben akár pár napon belül megszülethet az ítélet.

A négy gyermeket ideiglenesen Fótra, a gyermekotthonba viszik, idegenrendészeti eljárás keretében döntenek sorsukról.

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.