A képzés után átvezényelt vidéki fiatalok tartják életben a fővárosi rendőrséget

2020. január 8., 09:09

Szerző:

A Budapesti Rendőr-főkapitányság központi szerveinél és az alá tartozó kapitányságoknál 2019-ben a hivatásos állomány 64 százalékának az állandó lakcíme vidéki volt – válaszolta a Népszava kérdésére a BRFK.

Van olyan fővárosi kerület, ahol a rendőrök háromnegyede vidéki, többségében két éven belül végzett fiatal. A dunai vízirendészetnél majdnem 83 százalék a vidéki munkatársak aránya, de még a legjobbnak tekinthető XXI. kerületben is majdnem 54 százalék.

Mivel vidéken is sok rendőr hiányzik, a számok és átvezénylések alapján úgy tűnik, a budapesti létszámhiányt tartják aggasztóbbnak a parancsnokok.

Az erők átcsoportosítása azért is kérdéseket vet fel, mert szakértők szerint egy elfogásnál, üldözésnél a szakmai alapok mellett a helyismeret is elengedhetetlen. Ennek a tudásnak a megszerzése nagyjából öt év alatt lehetséges, de az alacsony bérek és a nehezen megoldható lakhatás miatt a rendészeti szakgimnázium után kötelező kétéves szolgálati idő leteltével a legtöbben visszamennének szülőföldjükre. Ha ez nem sikerül, tömegesen szerelnek le.

Tavaly a BRFK hivatásos állománya 638 fővel csökkent, miközben 368 helyet tudtak betölteni.

A rendészeti szakgimnázium után a végzettek kinevezést kapnak valamelyik fővárosi kerületi kapitányságra. Szakszervezeti vezetők szerint viszont ez csak hosszabb idő elteltével sikerül átkérniük magukat másik településre, például szülőföldjükre, és akkor sem mindenkinek. Nem elég, hogy van üres álláshely az adott megyében, a létszámhiány miatt Budapesten rendszerint késik az engedély az elengedésre.

 

Ebben a helyzetben a legnagyobb gondot a normális lakhatás biztosítása jelenti, de ennek megfizetése szinte elképzelhetetlen az érdekvédők szerint 150 ezres, a BRFK adatai alapján tavaly már valamivel magasabb nettó bérekből. Így kevesen tudják igénybe venni a havi 40 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást, ha Budapesten vagy annak 50 kilométeres körzetében új vagy használt lakást, netán házat vennének.

Fotó: Kökényesi Gábor

A BRFK leveléből kiolvasható, hogy több kerület is átengedi a bérlőkijelölés jogát a rendőrkapitányságoknak egyes bérlakások esetében, de ez a lehetőség korlátozott. A BRFK rendelkezik saját szállással és bérel is helyeket, de többre lenne szükség. A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) elnöke, Bárdos Judit és Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára is azt nyilatkozta a lapnak, hogy a szolgálati lakások felszámolása óta nincs valódi megoldás az állomány lakásgondjaira, ez pedig növeli az elvándorlást. A kiesők pótlása pedig egyre nehezebb, a mostani tanévben már csak 400 diák kezdte tanulni a szakmát az országban.

 

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.