A magyar rendőrség bocsánatot kért és kártérítést fizet, amiért tüntetőket akadályozott meg a tiltakozásban a kínai miniszterelnök ellen

2019. november 24., 21:28

Szerző:

A Tibetet segítő Társaság MTZI-hez eljuttatott közleményéből derül ki, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság valamint a Készenléti Rendőrség bocsánatot kér, amiért 2017. november 26., 28. és 29. napján Budapesten Li Keqiang kínai miniszterelnök Magyarországon tett látogatása idején jogellenesen korlátozta két Hendrei Tibor József és Dorje Karma véleménynyilvánítási szabadsághoz és személyes szabadságához fűződő személyiségi jogait. Az aktivisták kártérítést kapnak. 

Az incidensről készült videó tanúsága szerint Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság - Sambhala Tibet Központ alapítványi elnöke a Bajcsy-Zsilinszky úton, a járdán akart tiltakozni egy tibeti zászlóval Li Keqiang kínai kormányfő budapesti látogatása ellen, a videón pedig látszik, hogy amikor „Free Tibet!” kiáltással a magasba emelte a lobogót, két rendőr lépett oda hozzá, hogy lefogja, még két másik pedig akkor rohant oda hozzá, amikor a kínai kormányfő autója és a politikust kísérő konvoj elhaladt mellettük. A kivezényelt rendőrök igazoltatták Hendrey Tibort és azt a társát is, aki felvételt készített az incidensről. – Számomra egyértelmű, hogy itt az történt, hogy igazoltatás címén megakadályozták a spontán tüntetést. Nem hiszem, hogy ez a rendőrök hibája lett volna. Szerintem felsőbb parancsra cselekedtek – mondta a 444 kérdésére akkor az alapítványi elnök.  

A rendőrség immár ötödik alkalommal kért bocsánatot kér a Tibetet segítőktől. „Valami nem stimmel a rendőségnél a szakértelemmel vagy a jog értelmezésével” – írja erről a civil szervezet.

07:17

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.