Egy békési rendőr őrnagy leadta a drótot az egyik drogkereskedő anyjának, de lebukott

2019. augusztus 12. 15:10 - szerző: 168 Óra

Gyorsított eljárásban állította bíróság elé a szegedi ügyészség azt a rendőr őrnagyot, aki júliusban információkat adott ki egy tervezett rendőri akcióról az érintettek egyikének - olvasható az ügyészség honlapján. 

A Békés megyei rendőrség egy drogkereskedelem miatt folyó ügyben az elkövetők elfogására készült. Az eligazításon elhangzott tervet a rendőr megosztotta egy közeli ismerősével, aki az ügy egyik érintettjének anyja. Az alosztályvezetői beosztásban dolgozó őrnagy jelezte a nőnek, hogy akciójuk a fiát is érinteni fogja, és az akció időpontját is közölte. Mivel a rendőr lebukott, az akciót előbbre hozták és elfogták a gyanúsítottakat.

Az ügyészség őrizetbe vette és gyanúsítottként hallgatta ki a letartóztatásban lévő rendőrt – aki tényfeltáró, bűnösségre kiterjedő beismerő vallomást tett –, majd 2019. augusztus 05. napján a Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsa elé állította.

A bíróság a váddal egyezően bűnösnek mondta ki az elkövetőt hivatalos személy által hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás bűntettében, ezért egy év hat hónap börtön fokozatú szabadságvesztés büntetésre és két év közügyektől eltiltásra ítélte. A katonai büntetőeljárásban hozott ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosabb büntetés kiszabása végett jelentett be fellebbezést.