Mivel Kövér László nem hívja össze a parlamentet, az ellenzék rendkívüli vitanapot kezdeményez az klímaváltozásról

2019. szeptember 13., 12:24

Szerző:

Beszűkültek a közéleti, illetve politikai vita lehetősége, miután Gulyás Gergely miniszter csütörtökön bejelentette, hogy Kövér László biztosan nem fogja összehívni az Országgyűlést az októberi önkormányzati választásokig.

Ha az ellenzék meg akar vitatni egy kérdést, csak rendkívüli vita kezdeményezésével tudja elérni. Ez is inkább elvi, mintsem gyakorlati lehetőség, ugyanis az elmúlt években a fideszes képviselőknek a rendkívüli üléstől való távolmaradása miatt sosem volt elég honatya az parlamentben, így nem is tudták elfogadni a napirendet, így kényszerűen vita nélkül be kellett rekeszteni az ülést. Az ülésterem általában így nézett ki:

Az Országgyűlés rendkívüli ülése
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezúttal a klímaváltozással kapcsolatban szeretne határozati javaslatot elfogadni az ellenzék rendkívüli ülés keretében.

A kezdeményezésre Kövér Lászlónak kötelessége volt jövő szerdára meghirdetni a rendkívüli vitanapot, de a parlamenti munka nem ezzel kezdődik meg. Az LMP még augusztusban beszélt arról, hogy külön vitanapot kezdeményez, ahol az Orbán-kormány klímaváltozással kapcsolatos környezetvédelmi vállalásairól vitatkoztak volna. A vitanapot a közelgő ENSZ klímacsúcs előtt szeretnék megtartani, hogy világossá váljon, az Orbán-kormány milyen intézkedésekkel kívánja 2030-ig fékezni a klímaváltozást, illetve az országot hogyan kívánja alkalmassá tenni a várható éghajlati körülményekre.