Rejtélyes rendőrségi akció indult az ukrán-magyar határon, az EP-választás napjára felgyorsították az átkelést

2019. május 26., 05:50

Szerző:

A Készenléti Rendőrség hozzávetőlegesen 30 tagját Kisvárdára vezényelték, hivatalosan azért, hogy az elkövetkező napokban felgyorsítsak az átkelést a magyar-ukrán határon, a záhonyi határátkelőnél – derül ki a Magyar Hang cikkéből. A lap kérdéseire a rendőrség azt válaszolta, egy pilotprogramról van szó a határátléptetés az ellenőrzés gyorsítása, hatékonyabbá tétele érdekében. A Magyar Hang megjegyzi, hogy a projekt sikert arat, annak ellenére ugyanis, hogy schengeni határról van szó, szombat délután csak Beregsuránynál kellett fél órát várni a belépéshez Magyarországra mindenhol máshol negyed órára csökkentették a várakozási időt. Ez feltűnően jó eredmény ahhoz képest, hogy a schengeni követelmények miatt a Magyarországra belépőknek jellemzően órákat kell vesztegelniük a határon.

Fotó: Árvai Károly/Miniszterelnöki Kabinetiroda

Hasonló intézkedésre már volt példa, 2018. április 8-án a parlamenti választások napján a vasárnaponként amúgy zárva lévő határátkelőket is megnyitották, a nagy határátkelőkön pedig kevésbé ellenőrizték a forgalmat. Hivatalosan a kettős állampolgárok szavazásának a megkönnyítésével indokolták a lazítást, a kérdés csak az, hogy miért, hiszen a határon túli kettős állampolgárok levélben szavazhattak pártlistára otthonról, azoknak kettős állampolgároknak pedig, akik itt élnek, nyilván semmi szükségük nem volt a határnyitásra. A lazítás mindenesetre zöld jelzést adott a voksturizmusnak, a határon túli állampolgárok nemcsak pártlistára, hanem egyéni jelöltre is szavazhattak, és bár a Jobbik a Kúriáig vitte az ügyet, a bíróság csak azt tudta kimondani, hogy az ukrán–magyar határ mentén a kettős állampolgárok szavazásra történő szervezett szállítása törvénysértő volt, azt nem, hogy ezért a Fidesz a felelős.

A Magyar Hangnak a rendőrség most azt írta, hogy a pilotprogram nem függ össze az EP-választással, arról azonban a kérdés ellenére sem adott felvilágosítást, hogy 

  • Záhonyon kívül más határátkelőknél is megerősítik-e a rendőri jelenlétet,
  • ha igen, összesen hány rendőrt érint,
  • hány rendőr van készenléti ügyeletben,

És válasz nélkül hagyta a rendőrség azt is, hogy az EP-választás alatt is szisztematikus schengeni határellenőrzés van érvényben az ukrán-magyar határon, vagy ideiglenesen felfüggesztették, amint azt korábban az Orbán-kormány a Magyar Közlönyben is jelezte.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.