Rejtélyes nemzeti érdekre hivatkozva engedhette meg Gruevszkinek az Orbán-kormány, hogy útlevél nélkül Magyarországra jöjjön

Jogi kiskapu, végtelen cinizmus.

2018. november 20., 17:28

Szerző:

Miután kiderült, hogy Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára hazudott az Országgyűlésben arról, hogy miért nem a déli határnál lévő, szögesdróttal körülzárt tranzitzónában kellett várakoznia a börtön elől menekülő macedón ex-kormányfőnek, Nikola Gruevszkinek, a politikus kénytelen volt új magyarázattal előállni a kérdést firtató Magyar Helsinki Bizottság előtt.

A civil szervezet akkor buktatta le Orbán-kormányt, amikor rámutatott, hogy Gruevszki a törvény betűje szerint nem különleges elbánást igénylő személy, ráadásul az országban jelenleg „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” van, így a körözés alatt álló macedón exkormányfőnek a szerb határnál kellett volna kivárnia az egyébként számára rövid, és sikeresen zárult menekültügyi eljárást.

Az államtitkár ezután már arra hivatkozott, hogy az Orbán-kormány szerint Gruevszki jogszerűen tartózkodott Magyarország területén, így a törvény alapján nem volt köteles a tranzitzónában beadni a menedékkérelmét. Csakhogy a MHB emlékeztetett, mivel Gruevszki bevallottan érvényes macedón útlevél nélkül lépett be Magyarországra Szerbia felé, ezért valójában nem léphetett be hazánkba jogszerűen.

Nikola Gruevszki
Fotó: AP/Boris Grdanoski

Az Orbán-kormánynak van ugyan jogi kiskapuja, bár erről Orbán Balázs nem írt. A Magyar Helsinki Bizottság felhívja a figyelmet, hogy az Európai Unió schengeni övezethez tartozó tagországainak (az övezeten belül személyi igazolvánnyal, nyitott határon mozoghatnak az uniós állampolgárok) előírt Schengeni határ-ellenőrzési kódex ad némi lehetőséget.

Eszerint a tagállamok különleges esetekben engedélyezhetik olyan, nem uniós ország állampolgárainak is a határátlépést, akik egyébként azt például okmányok hiányában nem tehetnék meg.

A kódex 6. cikk 5) bekezdés (c) pontja erre három esetet jelöl meg:

  • humanitárius ok
  • nemzeti érdek
  • nemzetközi kötelezettség

Csakhogy ezek alapján gyakorlatilag az Orbán-kormány lényegében saját hatáskörben dönthette el, hogy mi a „nemzeti érdek” a körözött Gruevszki beengedésével. Humanitárius ok és nemzetközi kötelezettség ugyanis egyáltalán nem állt fenn, bár a Gruevszkinek menedékjogot adó magyar hatóságok szerint a macedón exkormányfő élete veszélyben forgott hazájában.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.