Rászállna a kormány a CEU-s oktatókra

2017. május 4. 15:59

Az intézmény munkavállalóinak a „tartózkodási és munkavállalási engedélyéit vizsgálná” az Emberi Erőforrások Minisztériumában létrejött munkacsoport – tudta meg a Népszava.

A papíron a „Közép-európai Egyetemmel s más intézményekkel történő megegyezés” céljával létrehozott testület feladata lesz többek között a külföldi egyetemek foglalkoztatási jogviszonyainak vizsgálata, munkavállalóik tartózkodási és munkavállalási engedélyének vizsgálata és egyéb jogi kérdések is – írja a Népszava.

A lap emlékeztet: Orbán Viktort az Európai Néppárt is kérdőre vonta a CEU-ügy miatt. A Der Spiegel szerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egyenesen kiabált Orbánnal. Úgy tudni, hogy Orbán végül ígéretet tett, hogy teljesíti a bizottság feltételeit, azaz változtat a lex CEU-n.

Fotó: Kökényesi Gábor

Ám míg Strasbourgban és Brüsszelben békülékeny, Európa-párti húrokat pengettek Orbánék, addig idehaza a Fidesz egyértelművé tette, hogy nem enged a lex CEU-ból. „A törvényt annak ellenére sem módosítaná utólag a Fidesz-frakció, ha az Európai Bizottság ezt kérné” – közölte Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető szerdán az atv.hu kérdésére. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár pedig cikket írt egy kanadai jobboldali újságnak, amelyben azzal vádolta meg a CEU rektorát, Michael Ignatieffet, hogy „túszul ejtette az akadémiai szabadságot Magyarországon”, szerinte ráadásul a rektor „a saját érdekében médiaháborút indított az Orbán-kormány ellen”, továbbá hogy a CEU nem hajlandó tárgyalni a kormánnyal.

Az egyetem mindezt cáfolta: a lex CEU hatályba lépése óta eltelt három hétben a kormánytól senki sem tárgyalt a CEU-val. Ha októberig így marad a lex CEU, úgy az Oktatási Hivatal bevonja az egyetem működési engedélyét. Ha ez megtörténik, a rektor szerint „nem zárunk be, de lehet, hogy el kell hagynunk az országot”. Michael Ignatieff, akivel a BBC brit közszolgálati médiatársaság online hírportálja közölt beszélgetést, kiemelte, hogy a CEU hat másik országtól kapott ajánlatot az egyetem befogadására. Kijelentette ugyanakkor: ő továbbra is azért küzd, hogy a CEU Budapesten maradjon.