Rákkeltő savat permeteztek a gesztenyefákra egy drónról a XII. kerületben

2019. október 18., 12:53

Szerző:

A XII. kerületben az egyik társasház lakói egy nyár végi hajnalon arra ébredtek, hogy valaki alaposan megszórta a kertet egy permetező drónról durva gyomirtóval – írja az Index.

A lakók szerint egy különös szomszédháború állhat az ügy hátterében:

A társasházat csak egy kis utca választja el a szomszédos villától. A villának nemrég új tulajdonosa lett, aki felújításba kezdett és közben azzal kereste meg a társasház közös képviselőjét, hogy úgy tudja, a társasház kertjében álló gesztenyefákat – mint sok más gesztenyefát az országban – megtámadta az aknázómoly.  Felajánlotta, hogy vállalja a fák visszavágásának költségét,

valamint felajánl 2 millió forintot a társasháznak.

Ezt a lakók, akik évek óta a saját pénzükkel is rendre beszállnak a beteg fák kezelésébe, elutasították.

A villa felújítása esemény nélkül folytatódott a nyáron, egészen amíg augusztus végén feltűnt az állítólagos drón. A lakók beszámolói alapján az eszköz a hajnali órákban repült be a telek fölé, többen felébredtek a zajra.

Másnap vették észre, hogy valamiféle anyag borítja a növények leveleit, az autók szélvédőjét, de az épületre is jutott belőle.

Az esetről értesítették a katasztrófavédelmet és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) is, végül a  Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalának Élelmiszer-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztálya tartott helyszíni szemlét, a vizsgálat után a következőt írták:

A növényzet több helyen, eltérő mértékben károsodott (...) Az észlelt tünetek alapján gyomirtó szer felhasználása volt valószínűsíthető (...)

Az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv a panaszbejelentésben foglaltakat az elvégzett helyszíni ellenőrzés alapján megalapozottnak találta, és a laborvizsgálat alapján különféle gyomirtó és gombaölő szerek megengedettnél nagyobb mennyiségű maradékait találta a tetthelyen. Mindkét vizsgálat nagy mennyiségű glifozát jelenlétét mutatta ki. 

A glifozát egy gyenge szerves sav, igen elterjedt gyomirtó, amely bőr- és szemirritációt, valamint a légzőszervek irritációját okozhatja az embernél, de egyes állítások szerint komolyabb szövődményei is lehetnek a gyomirtóval történő érintkezésnek – utóbbi miatt Ausztriában 2019-ben betiltották a szer használatát, Németország is hamarosan listára teszi az anyagot, ugyanis egyre több jel utal arra, hogy

a szer rákkeltő hatású lehet.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.