Letagadták, de Magyarország 148 milliárdért vehet rakétákat az USA-tól

A májusi Trump-Orbán találkozón a magyar kormányfő fegyvervásárlással akarta elérni az amerikai elnök jóindulatát.

2019. augusztus 28., 13:50

Szerző:

Az Orbán-kormány az idei év során többször tagadta, hogy tárgyalt volna amerikai rakétarendszerek, illetve vadászgépek vásárlásáról, ám a Defense News amerikai hadászati szakportál szerint mégis arra készül, hogy 500 millió dolláros értékben (148 milliárd forint) közepes hatótávolságú légiharc-rakétákat vásároljon az Egyesült Államoktól – szúrta ki a Portfolio.

A fegyvervásárlásról szóló tárgyalásokról korábban is csak bizonytalan hírek voltak. Újságírói kérdésre az Orbán- kormány közölte korábban, hogy a washingtoni, rövidke Trump-Orbán találkozón sem volt téma a fegyvervásárlás. Szijjártó Péter külügyminiszter beszélt még májusban arról, hogy a magyar kormány továbbra is kész amerikai fegyverekkel fejleszteni a Magyar Honvédséget, de részletekbe akkor sem bocsátkozott. Egyedül az amerikai nagykövet, David Cornstein árulta el, hogy a májusi Trump-Orbán találkozón általánosságban merült fel a fegyverkvásárlás témája.

Az amerikai AIM-120C-7 típusú légiharc-rakéta

A 180 darab AIM-120C-7 légiharc-rakétát a magyar Gripen vadászgépeken használnák. A vásárlás ténye még nem biztos, egyelőre az amerikai kormány csak a rakéták exportengedélyét adta meg.

Korábbi sajtóinformációk szerint sokkal nagyobb volumenű amerikai fegyvervásárlásról is szó volt. A Direkt36 akkori információi szerint a Gripenek helyett F-35-ös, ötödik generációs vadászgépek vásárlása, valamint az amerikai Raytheon és a norvég Kongsberg által közösen gyártott NASAMS közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerének beszerzése is felvetődött a tárgyalások során.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.