Csoportba verődő tinédzserek fosztogattak gyerekeket az Örs vezér terén, az ügyészség letartóztatást javasol

2020. január 12., 18:44

Szerző:

Öt fiatalkorú letartóztatását indítványozta a Fővárosi Főügyészség, aki a megalapozott gyanú szerint 2020. január 9-én a kora délutáni órákban négy kiskorút kísérelt meg kirabolni másfél órán belül Budapesten, az Örs Vezér terén. Egyik próbálkozásuk eredménnyel járt.

A Fővárosi Főügyészség – írja a honlapján a hatóság – indítványozta, hogy a bíróság rendelje el a gyanúsítottak letartóztatását, és javítóintézetbe n tehessenek eleget a tankötelezettségüknek. Az ügyészség álláspontja szerint enyhébb kényszerintézkedéssel nem zárható ki a bizonyítás megnehezítésének és a bűnismétlésnek a veszélye.

A Budai Központi Kerületi Bíróság megállapította, hogy a gyanú megalapozott, a letartóztatás helyett azonban bűnügyi felügyeletet rendelt el és csak a bűnismétlés veszélyét állapította meg. A bíróság kötelezte a gyanúsítottakat, hogy lakóhelyük szerinti budapesti kerületet nem hagyhatják el, nem hiányozhatnak az iskolából, és nem tarthatnak egymással kapcsolatot. Emellett elrendelte, hogy távol kell tartaniuk magukat a sértettektől.

A végzés ellen az ügyészség fellebbezést jelentett be a letartóztatás érdekében. Az ügyészség álláspontja szerint a bizonyítás megnehezítésének veszélye is megállapítható, valamint a kapcsolattartás tilalma – a letartóztatás esetét kivéve – Budapesten, a fiatalok rendelkezésére álló XXI. századi technikai lehetőségek mellett, rendkívül nehezen hajtható végre és ellenőrizhető. Ezen túl a forgalmas budapesti közterületen történő sorozatrablás megkísérlése azt mutatja, hogy a gyanúsítottak a társadalmi szabályokat semmibe veszik, és ha szabadon mozoghatnak a lakóhelyük kerületében, ismét újabb bűncselekményt követhetnek el.