Putyin már ki is iktatta Ukrajnát: Magyarországra is elér majd a Gazprom vezetésével épülő Török Áramlat gázvezeték második ága

2018. december 1., 10:34

Szerző:

Magyarországra is elér majd a Gazprom vezetésével épülő Török Áramlat gázvezeték második ága. A Portfólió.hu arról ír, hogy az orosz állami gázmonopólium november végén,vagyis a napokban döntött erről.

A South Stream Lite néven is emlegetett vezeték útvonala a Fekete-tengert átszelve, Törökországon, Bulgárián és Szerbián át érne el Magyarországra. A Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter által "fapados Déli Áramlatnak" nevezett vezeték teljes beruházási költsége 7 milliárd euró, vagyis kevesebb mint fele annyiba kerül majd, mint amennyibe az eredeti Déli Áramlat került volna.

Bulgáriába és Szerbiába 2020-től, Magyarországra pedig 2021-től érkezhet orosz gáz az új útvonalon, az ukrán tranzitútvonal kiváltása pedig 2022-től válik lehetővé ezáltal.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Kommerszant értesülései szerint a Gazprom által az egyes országokkal aláírt szállítási szerződések értelmében Magyarország évente 4,7 milliárd köbméter gázt kap majd a vezetéken keresztül, míg Bulgáriába 4,8, Szerbiába 2, Szlovákiába 4,3, Ausztriába pedig 3,8 milliárd köbméter érkezhet 2022 októberétől. Ezek az országok így szinte pontosan azzal megegyező mennyiségű gázhoz juthatnak majd hozzá az új vezetéken keresztül, mint amennyi jelenleg Ukrajna felől érkezik területükre.

Oroszország vélhetően ezzel kívánja végleg kiiktatni a nyugati szövetségesi rendszerből Ukrajnát.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.