Felmérés: a budapestiek többsége elítéli a több milliárdos kormányzati elvonásokat, de nem szeretnék, ha Karácsony emiatt megszorítana

2020. július 11., 12:24

Szerző:

A budapestiek döntő többsége szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány a szociális hozzájárulási adó emelése miatt újabb 12 milliárd forintot von el a fővárostól – derül ki a Népszava megbízásából a Publicus Intézet által készített közvélemény-kutatásból.

A megkérdezettek 69 százaléka nem támogatja ezt, a kormány számára pedig különösen figyelmeztető, hogy a bizonytalan szavazók háromnegyede is ellenzi az elvonásokat. 

Ugyanakkor a megkérdezettek többsége (59 százalék) szerint a kormány csak politikai okokból feszíti a húrt Budapesttel, de nem hagyja csődbe jutni a várost, igaz, az MSZP-P és DK tábora pesszimistább.

Bár Karácsony Gergely csődveszélyről beszélt az elvonások miatt, a többség (52 százalék) szerint túloz, míg 42 százalék reális veszélynek tartja ezt. Az talán nem meglepő, hogy a fideszes választók 87 százaléka szerint nem kell csődtől tartani, de Karácsonynak intő jel lehet, hogy a bizonytalanok 53 százaléka sem hitte ezt el eddig.

A kormányzati elvonásokra válaszul Budapesten megszorításokra is sor kerülhet, amit elutasít a többség. A budapestiek egyedül a parkolási díjak emelésében bizonyulnak relatív engedékenynek (41 százalék), de ennek is inkább több ellenzője akad. Jól látható a parkolásban egy pártpolitikai törésvonal: míg a fideszes (29 százalék) és bizonytalan (36 százalék) választóknak csak kisebb hányada, addig az ellenzéki pártszimpatizánsok többsége (52-59 százalék) támogatja a parkolási díjemelést.

A választók leginkább a szociális ellátásokon való spórolást és a helyi adók emelését ellenzik (87-87 százalék). Jelentős elutasítottsága van a tömegközlekedésen való spórolásnak (82 százalék), a fővárosi cégek szolgáltatásainak csökkentésének (ritkább szemétszállítás), illetve a kulturális intézmények finanszírozásának csökkentésének sem örülnének a lakosok, derül ki a kutatásból.

A választók szerint a fővárosnak kell az utakról döntenie (66 százalék), ráadásul a fideszesek relatív többsége (40 százalék) is így gondolja.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.