Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Összefogás 2022: A pártok közös indulálását támogatná az ellenzéki szavazók zöme, sokan bevennék a Munkáspártot is

2020. július 15. 07:01 - szerző: 168 Óra - forrás: Népszava

Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc a két legismertebb politikus Magyarországon, a két legkedveltebb pedig Orbán és Karácsony Gergely – mérte fel a Publicus Intézet a Népszava megbízásából.

A júniusi felmérés szerint a megkérdezettek 46 százaléka szerint van arra esély, hogy az önkormányzatokból érkezzenek új, országos politikusok, harmaduk viszont úgy gondolja, ez nem reális.

Mindezzel együtt továbbra is stabilan vezet a Fidesz-KDNP: a biztos szavazó pártválasztók 51 százaléka voksolna a kormánypártokra, 14 százalékuk a DK-t, 11 százalékuk az MSZP-P-t, 9 százalékuk a Momentumot, 7 százalékuk a Jobbikot, 2-2 százalékuk pedig az LMP-t, a Kétfarkú Kutyapártot, valamint a Mi Hazánk Mozgalmat választaná.

A közvélemény-kutatás megállapította, hogy az ellenzéki szavazók egyértelműen a közös indulást preferálják: a DK-sok 96, az MSZP-Párbeszéd hívei 89, a jobbikosok 88, a momentumosok 82 százaléka szerint közös listával és kormányfő-jelölttel nagyobb esély lenne legyőzni a kormánypártokat. A Fidesz-KDNP szavazói közül csak minden harmadik válaszadó vélte azt, hogy az ellenzéki összefogás eredményesebb lehet, mintha külön indulnának a pártok.

 

A kormánypártiak közül ugyanakkor 15 százalék meglepő módon azt felelte, hogy hajlandó lenne egy ilyen formációra szavazni.

Az ellenzéki szavazók jelentős része abban is egyetértett, hogy a nagy pártoknak benne kell lennie a majdani összefogásban. Váratlan eredményt hozott viszont, amikor a kisebb pártok szerepére kérdeztek rá: a legtöbben – 28 százalék – a Munkáspártot is bevennék az összefogásba, miközben a Liberálisokkal való összeborulást csak ugyanannyian támogatnák – 19 százalék –, mint a Mi Hazánkkal.

A megkérdezettek 72 százaléka biztosan elmenne voksolni egy most vasárnapi választáson,

11 százalék pedig igen valószínűre ígérte a részvételét.

A szavazási hajlandóság a 45-59 év közöttiek, valamint a 60 felettiek között egyaránt 78 százalék, a harminc alattiaknak azonban csak alig több mint a felét mozgatná meg egy most esedékes választás – írták.