Alapítványi formában folytathatja a Pécsi Tudományegyetem is

Az egyetem vezetői tárgyaltak is erről egy államtitkárral.

2021. január 9., 13:40

Szerző:

Elképzelhető, hogy a Pécsi Tudományegyetem (PTE) is beáll a sorba és átáll az alapítványi fenntartású modellre - írja a 444.hu egy, a PTE vezetése által az egyetemi polgároknak küldött, pénteki levére hivatkozva.

A lap szerint a levélben Miseta Attila rektor és Decsi István kancellár azt írta, hogy "a mai napon a Pécsi Tudományegyetem vezetése és a dékáni kar, tájékozódó megbeszélést folytatott Dr. Bódis József államtitkár úrral a Pécsi Tudományegyetem a modellváltási folyamatba történő esetleges bekapcsolódásáról."

Az egyetem vezetése, valamint a dékáni kar közösen fognak döntést hozni a tárgyalási folyamat megkezdéséről és annak módjáról."

A rektor és a kancellár azt írja, erről tájékoztatni fogják az a fenntartói jogokat gyakorló Innovációs és Technológiai Minisztériumot és az egyetem polgárait, a döntésig viszont a PTE vezetése nem nyilatkozik az ügyről - írja a lap.

A 444.hu cikke emlékeztet: a héten derült ki, hogy augusztus elsejétől alapítványi fenntartásba kerülhet a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem is. Eddig már 9 egyetem vált alapítványi fenntartású, de továbbra is állami finanszírozású "magánegyetemmé". Hogy mi lehet a kormány motivációja a felsőoktatási rendszer ilyen átalakításával, arról itt írtunk részletesebben.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.