Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Azt kérik a pedagógusok, hogy ne írja alá Áder János az új szakképzési törvényt

2019. november 20. 19:26 - szerző: Unyatyinszki György

A Pedagógusok Szakszervezete bízik abban, hogy Áder János köztársasági elnök méltányolja ellenvetéseiket és a társadalompolitikai szempontokat, és nem írja alá a parlament által elfogadott új szakképzési törvényt – derül ki a szakszervezet szerdai közleményéből.

Az új törvény több nagy horderejű következménnyel jár:

  • az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kiszakítja a szakképzést a közoktatásból, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumának hatásköréből;
  • az ilyen intézményben dolgozó tanárok és más alkalmazottak elveszítik közalkalmazotti jogviszonyukat, fizetésük és jogállásuk számos pontja elválik a többi iskola alkalmazottjától;
  • több tucat oktatási rendeletet kell módosítani annak érdekében, hogy a szakmai és minőségi feltételeket, a munka kereteit a szakképzésben is garantálni lehessen.

Visszatérve a pedagógusok közleményére, szerintük a törvény előkészítésekor az előterjesztő ITM megsértette a jogalkotásról és a társadalmi egyeztetésről szóló jogszabályokat, kihagyta a megfelelő szakmai egyeztetést a szakemberekkel. Az új törvény továbbá – ha életbe lépne – komoly munkajogi és szakmai kockázatot jelentene az érintett munkáltatóknak és munkavállalóknak.