Szexrabszolgákat dolgoztató bűnszervezetet számoltak fel a magyar nyomozók

2020. január 2., 15:45

Szerző:

Prostituáltként bocsátották áruba a lányokat egy magyar bűnszervezet tagjai külföldön. Az öt elkövető egymás között is kereskedett a nőkkel a nagyobb haszon reményében. A bűnbanda tagjait több év nyomozás után fogták el a rendőrök – derül ki a rendőrség honlapjáról

Volt, hogy a tettesek attól sem riadtak vissza, hogy bezárják, megfenyegessék és kizsákmányolják a nőket. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) felderítő főosztálya bűnszervezetben, üzletszerűen, személyi szabadságától megfosztott személy sérelmére erőszakkal és fenyegetéssel elkövetett emberkereskedelem bűntette és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást a gyanúsítottak ellen. A nyomozás adatai szerint 2014 körül vághattak bele az üzletbe az emberkereskedő csoport tagjai.

A Pest megyei rendőrök egy állampolgári bejelentés alapján kezdtek vizsgálódni az ügyben. A nyomozás kiderítette, hogy több lányt is hamis ígéretekkel csaltak kelepcébe, amiből nehéz volt számukra a menekvés.

– A sértettek jellemzően nehéz sorsú, rossz anyagi körülmények közül érkező fiatal nők és lányok voltak

– magyarázta Opauszki András alezredes, a KR NNI felderítő főosztályának vezetője.

– A kiválasztásuknál az is szempont volt, hogy ne beszéljenek idegen nyelvet, mert akkor később könnyebb lett volna segítséget kérniük. A legnagyobb gond az, hogy az áldozatnak gyanús is volt ugyan, amire vállalkozik, többen mégis úgy ítélték meg közülük, hogy a mélyszegénységnél még ez is jobb. De előfordult az is, hogyha a sértett tiltakozott, mert nem szeretett volna pénzért testi örömöket szolgáltatni, akkor „gazdájuk” fenyegetéssel érte el azt, amit akart. A velük szembeszálló lányt bezárták, elvették az összes iratát és az elvárt minimum, azaz napi öt kuncsaft után járó minden jussát

– tette hozzá az alezredes.

Opauszki András
Fotó: police.hu

Elmondása szerint az elkövetői kör főként a németországi Nürnbergbe, illetve Augsburgba hordta dolgozni a nőket. Az egyik lánnyal egy közösségi oldalon ismerkedett meg az egyik elkövető. Házassági ígéretet tett, a lány pedig belesétált a csapdába. Az öt főből álló csoport a lányokat egymás között cserélgette 1000 euróért, de az is előfordult, hogy 200 ezer forint volt az egyikük ára. A nyomozó megfogalmazása szerint a tarifa azon múlott, hogy mennyi lehetőséget láttak a női „termékben”.

A verpeléti L. Ernő (30) saját 21 éves unokatestvérét futtatta külföldön 2015-ben. A férfi később egy másik lányt úgy tévesztett meg, hogy szerelmi kapcsolatot színlelt, majd a lakására csalta a sértettet. Aztán a lányt külföldre vitte prostituáltnak, később pedig pár százezer forintért eladta.

A gödöllői N. László (28) és a fővárosi B. Antal (32) is a szervezet tagja volt. Ők is ugyanabba a nürnbergi panzióba hordták a lányokat, mint a többiek, ahol egy fóti asszony, N. Lászlóné (54) fogadta őket. A nő intézte a légyottokhoz szükséges szobákat.

2014 nyarán egy újabb lányt sikerült behúzni a csőbe, majd őt is kivitték Nürnbergbe. Amikor a lány megneszelte, hogy mit várnak tőle, határozottan ellenezni kezdte a szexrabszolgaságot, ezért B. Antal rá külön vigyázott, őrizte, hogy meg ne szökjön.

Általánosságban elmondható, hogy nem alkalmaztak fizikai erőszakot, de a nemet mondást nem tűrték. Megfenyegették, hogy megverik, de elhangzott olyan is, hogy megölik. A lány kérte, hogy engedjék el, de a szobája ajtaját zárva tartották.

Opauszki András közölte, hogy

a bűnszervezet tagjai a lányok bevételeinek minden fillérjét felélték, a lányoknak pedig csak annyi ennivalót adtak, ami éppen elég volt nekik. Egészségügyi ellátást a nők nem kaphattak.

Az ügyben a magyar rendőrség együtt dolgozott a német hatóságokkal. A bűnszervezet tagjait két ütemben fogták el, letartóztatásukat elrendelte a bíróság.

Fotó: police.hu/TEK

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.